Kim Eriksson från Sundsvall satt sju år i thailändska fängelser, bland annat i ökända Bangkwang i Bangkok. Sedan i fjol avtjänar han fängelsestraffet i Sverige. Foto: TT

Kim fast i thailändska fängelset

Uppdaterad
Publicerad

Kim Eriksson, 37, dömdes till döden för att ha tillverkat metamfetamin – och har suttit åtta år i fängelse i Thailand. I oktober skulle han få återvända hem till Sverige, enligt nya uppgifter från Expressen har överflyttningen från fängelset i Thailand stoppats.

I september 2011 dömdes Kim Eriksson Sirawan för produktion och innehav av 53 gram metamfetamin i Bangkok, Thailand. Han dömdes först till döden men placerades sedan på fängelset Bang Kwang, där han skulle avtjäna sin livstidsdom.

För en månad sedan avslöjades det att Kim Eriksson skulle överföras till Sverige. Enligt nya uppgifter har överflyttningen stoppats, till följd av att 37-åringen har hävdat sin oskuld och klagat på domen rapporterar Expressen.

Läget ovisst

Enligt vidare uppgifter kan regeringen inte svara på om Kim Eriksson någonsin får återvända till Sverige.

– Det kan jag inte svara på i nuläget eftersom vi inte rett ut den frågan, säger Sara Friedman på justitiedepartementet till Expressen.

Orättvis dom

Den tredje oktober skrev Kim Eriksson ett brev till  justitiedepartementet och klagade på sin fängelsedom. De uppgifter han då uppgav kan hamna i strid med Europakonventionen – en överflyttning innebär att Sverige godkänner domen.

– Vi måste se till att förutsättningar finns för att vi kan verkställa det här beslutet. Det är det som vi ska se över nu. Det går inte svara på frågan om vi kommer att föra över honom nu eller om det kommer att dröja ytterligare tid innan vi hunnit utreda det här klart, säger Sara Friedman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.