Ånge kommun kan inte neka Sverigedemokraterna att hyra Folkets Hus. Foto: SVT

Fel att porta (SD) från Folkets Hus

Publicerad

Ånge kommuns försök att stoppa Sverigedemokraterna från att hyra in sig på Folkets Hus var olaglig. Det står klart efter en dom i Förvaltningsrätten i Härnösand.

Det var i början av 2016 som Sverigedemokraterna ville hyra Folkets Hus för sin Norrlandsturné. Folkets hus-föreningen ansåg inte att partiet står för de demokratiska värderingar som Folkets hus värnar och ville därför stoppa hyresgästen.

Överklagades

För att det skulle bli möjligt gjorde Ånge kommun en ändring i avtalet med Folkets hus, den så kallade nyttjanderätten. Ändringen innebar att Folkets hus-föreningen själva kunde välja vilka de ville hyra ut till. Beslutet klubbades i kommunstyrelsen, men överklagades omedelbart till Förvaltningsrätten av medlemmar i (SD).

Bakläxa

Nu har Förvaltningsrättens domslut kommit och det innebär att Ånge kommun får bakläxa. Domstolen pekar på ”likställighetsprincipen” som innebär att en kommun inte kan särbehandla någon enskild eller grupp utan saklig grund. Något domstolen menar saknas i det här fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.