Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Glenn Nordlund, Socialdemokraterna och Robert Thunfors, Sjukvårdspartiet under P4:s regiondebatt. De två är inte de mest såta av vänner: ”Socialdemokraterna vägrar erkänna de fel man begått de senaste åtta åren”, menar Thunfors.

Regionrådet vill behålla makten: ”Man ska inte svartmåla region Västernorrland”

Publicerad

Med undantag för åren mellan 2010 och 2014 har Socialdemokraterna styrt sjukvårdspolitiken i länet sedan rösträtten infördes på 1920-talet.

Men många av dagens problem vägrar försvinna, och Glenn Nordlund medger att mycket kan bli bättre. Nu vill han ha förnyat förtroende att styra vidare.

Efter valet 2014 fick Socialdemokraterna söka ett samarbete med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, och under de senaste åren har partiet ingått i en koalition med partier från forna alliansen, Moderaterna och Liberalerna.

Det har varit samarbeten som kärvat. I februari 2016 valde V att hoppa av i protest mot nedläggningarna vid Sollefteå sjukhus. 

Val 2022

Koalition sprack – igen

Även det senaste samarbetet mellan S, M och L slutade med skilsmässa när Moderaterna plötsligt ville lägga ner Sollefteå sjukhus och krävde att 250 miljoner skulle satsas på personalen.

Att Glenn Nordlunds (S) politiska motståndare beskriver situationen som ”katastrofal” är inte är ju inte oväntat, men många konkreta fakta pekar på djupa problem som inte vill försvinna: de konstant höga kostnaderna för att hyra in personal, de långa vårdköerna, platsbristen och den svåra bemanningssituationen. 

”Man ska inte svartmåla”

”Region Västernorrland står inför stora utmaningar” sa Glenn Nordlund (S) efter förra valet.

Det tycks i allt väsentligt kvarstå.

Är du nöjd med ert resultat den senaste mandatperioden?

– Det är mycket som kan bli bättre, men jag tycker inte man ska svartmåla Region Västernorrland, säger Nordlund och pekar på flera kvalitetsmätningar som gjorts. 

Hör honom utveckla det i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet