Foto: SVT

Fem åtalas efter människorovet i Skönvik

Uppdaterad
Publicerad

I början av mars rånades, hotades och misshandlades två personer i Skönvik norr om Sundsvall. Nu åtalas fem personer för brotten.

På kvällen den 7 mars gav sig två män i tjugoårsåldern på en 23-årig man i en lägenhet i Skönvik. Mannen fick ta emot ett fyrtiotal knytnävsslag mot kropp och ansikte. Männen fortsatte att slå även när han fallit omkull.

Tvingades swisha

Männen tog sedan 23-åringens mobiltelefon och BankID. Han tvingades sedan swisha 500 kronor till en utomstående person, denne instruerades sedan av en 17-årig kvinna att swisha pengarna till hennes konto.

Människorov i Skönvik

17-åringen misstänks nu för medhjälp till rån och bedrägeri. Männen misstänks för grov misshandel, rån och bedrägeri.

Trängde sig in hos kvinna

Männens brottsliga framfart  slutade dock inte där. Tillsammans med en annan kvinna och en man, även de i samma ålder, trängde de sig under pistolhot in hos en 20-årig kvinna i samma område.

Sparkades i magen

Kvinnan i sällskapet gav sig på den 20-åriga kvinnan med flera slag mot huvudet, drog henne i håret och sparkade henne sedan i magen när hon låg ner. Samtidigt tittade två av männen på, med kniv och pistol fullt synliga. Den tredje mannen rotade runt i lägenheten efter värdesaker och fick med sig bland annat en systemkamera, högtalare och två mobiltelefoner. Den 20-åriga kvinnan knivhotades sedan och krävdes på 5 000 kronor.

Fördes bort

När de inte fick de pengar som de krävde tog de med våld med sig den 20-åriga kvinnan till den adress där de misshandlat den förste mannen. Summan som hon krävdes på hade nu stigit till 10 000 kronor.

20-åringen ringde till sin pappa och han fick av de misstänkta gärningsmännen veta att de skulle skada hans dotter om han inte förde över den aktuella summan till hennes konto, något som han också gjorde.

Avbröts av polis

När 20-åringen inte ville följa med och ta ut pengarna hotade två av männen henne med kniv och sade att de skulle skära fingrarna av henne. Den dramatiska situationen avbröts när polisen kom till platsen.

Åtalas på flera punkter

Kvinnan och de tre männen åtalas nu för bland annat grovt hemfridsbrott, försök till utpressning, olaga frihetsberövande och människorov. Tre av dem åtalas även för övergrepp i rättssak eftersom de hotat att döda kvinnan, och hennes familj, om hon pratade med polisen.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Människorov i Skönvik

Mer i ämnet