Fem barn utsatta för våld och sexövergrepp – polisutredningen har hög prioritet

Publicerad

Övergreppen på de fem barnen i Örnsköldsviks kommun misstänks ha pågått en längre tid. Barnen har förhörts av polis och lämnat samstämmiga uppgifter om våld och sexuella övergrepp.

Det var i helgen som SVT Västernorrland kunde berätta att de fem barnen omhändertagits efter ett akut ingripande av socialförvaltningen i Örnsköldsvik.

Sedan i maj pågår också en polisutredning som leds av kammaråklagare Jens Göransson vid åklagarkammaren i Sundsvall.

– Det är en prioriterad utredning eftersom det dels rör barn och dels rör sig om misstanke om sexuella övergrepp, säger Göransson till SVT.

Komplicerad utredning

De fem barnen har hörts av polisen och lämnat en samstämmig bild av vad som skett i hemmet. Enligt åklagaren har dock polisutredningen försvårats av att barnen är placerade i familjehem runt om i landet.

– Det är en omständighet som gör utredningsarbetet lite mer komplicerat, men barnens berättelse överensstämmer med varandras och det de berättar är trovärdigt.

Barnen är från lågstadieåldern och uppåt. Det rör sig om både flickor och pojkar som berättar om en vardag med misshandel och psykiska kränkningar. Fyra av barnen har också ingående berättat om sexuella övergrepp från pappans sida.

Pratade med kurator

Missförhållandena i familjen har utretts sedan en skolkurator i våras träffade ett av barnen för att prata om dennes dåliga mående. Kuratorn fick då veta att pappan misshandlade syskonen och hade rört vid dem på ett olämpligt sätt. Barnet berättade också att de inte blev trodda av mamman när de försökte berätta.

Några förhör med föräldrarna har ännu inte hållits.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer