Foto: Niklas Maupoix/Håkan Sjöström

Johan Asplunds mamma Anna-Clara om Quickfilmen: Bra att det uppmärksammas

Uppdaterad
Publicerad

På måndag kväll är det galapremiär för spelfilmen om skandalen kring Thomas Quick. På fredag går den upp på biograferna.
– Det var jobbigt att se den, men vi tycker att det är bra att allt det här uppmärksammas för den breda allmänheten, säger försvunne elvaårige Johan Asplunds mamma Anna-Clara till SVT.

Hon och Johans pappa Björn har fått se filmen på en förhandsvisning.

– Det var jobbigt och jag mådde dåligt hela dagen efter. Jag minns ju allt det här väldigt tydligt, från dag ett. Jag minns var jag var när jag fick reda på det här med Thomas Quick och vad han berättat, säger Anna-Clara Asplund.

Johan Asplunds mamma Anna-Clara Foto: Håkan Sjöström/SVT

Farit illa

Vad tycker du om att det har gjorts en spelfilm om fallet Thomas Quick?

– Ja, jag hoppas att den ska få all tänkbar uppmärksamhet. Att folk i gemen får upp ögonen för det orimliga i det hela, hur otroligt illa berörda vi har varit av det här och allt Quick sagt att han gjort med Johan.

Börjar och slutar med Johan

Elvaårige Johan Asplunds spårlösa försvinnande i november 1980 var det första ouppklarade fall som Thomas Quick tog på sig och det sista han dömdes för. Totalt dömdes han för åtta mord, men sedan han tagit tillbaka sina erkännanden friades han från samtliga.

Scen ur "Quick" där Hannes Råstam (Jonas Karlsson) intervjuar Thomas Quick (David Dencik) Foto: Ragna Jorming

”Quick – bortom allt rimligt tvivel” som alltså har Sverigepremiär på fredag är regisserad av Mikael Håfström och har Jonas Karlsson och Alba August i huvudrollerna som journalisterna Hannes Råstam och Jenny Küttim. Rollen som Thomas Quick görs av David Dencik.

Johan Asplund, 11, försvann från sin bostad i Bosvedjan i Sundsvall på morgonen den 7 november 1980. En kamrat som såg honom stående i trapphuset utanför lägenheten vid åttatiden blev den siste som såg Johan Asplund. Johan kom aldrig till skolan och är sedan dess spårlöst borta.

Sammantaget har två personer vid två olika rättegångar vid två olika tidpunkter dömts för att rövat bort och dödat Johan, men båda har friats.

Förutom Quick dömdes en man i Anna-Clara Asplunds närhet till fängelse för olaga frihetsberövande i tingsrätten våren 1985. Det sedan Johans föräldrar med hjälp av advokat Pelle Svensson väckt enskilt åtal då åklagaren i målet inte ansåg att bevisen höll för ett allmänt åtal.

Mannen frikändes ett år senare av hovrätten.

Fallet preskriberades i november 2005. Johans kropp har ännu inte hittats.

Mer material om Johanfallet hittar du via artikellänkarna här nedanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Johan Asplund

Mer i ämnet