Trots flera försök att få svenska regeringen med på tåget, har Anne Berner, Finlands kommunikationsminister hittills fått kalla handen. Foto: TT (montage SVT)

Finland har försökt påverka Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Finland vill att Botniska korridoren ska bli en del i EU:s viktigaste järnvägsnät, TEN-T. Trots finska påtryckningar har svenska regeringen hittills inte nappat på idén.

– Det mesta av våra naturtillgångar och vår industri finns idag norr om Helsingfors så det är viktigt för oss att det här järnvägsnätet inte bara är ett nät mellan huvudstäder, säger Finlands kommunikationsminister Anne Berner (C).

Försökt påverka Sverige

Anne Berner har flera gånger försökt stöta på den svenska regeringen att också ställa sig bakom en gemensam ansökan till Trans-European Transport Networks, TEN-T. Redan för ett år sedan skrev hon en vädjan till sin dåvarande svenska kollega, Anna Johansson (S).

– Hittills har vi fått lite avvikande svar från Sverige och har lite olika synpunkter på hur viktig den här frågan är. För finsk del är det viktigt att också den norra delen av landet får möjlighet till bra transporter mot Europa säger Anne Berner.

Nationell plan inget hinder

Finlands försök har hittills varit fruktlösa, svenska regeringen har inte velat lämna några klara besked i frågan utan infrastrukturministern, Tomas Eneroth, hänvisar bara till sin nationella handlingsplan som ska presenteras i april. Det borde inte vara något hinder menar hans finska kollega.

– Vi har också en nationell plan som ska hanteras ungefär samtidigt säger Anne Berner.

Finsk oro

Redan före sommaren är det meningen att EU-kommissionen ska presentera sitt förslag till revidering av TEN-T. Det betyder att det brinner i knutarna om Sverige ska hinna ta fram en genomarbetad ansökan tillsammans med Finland.

– Kanske hinner vi ändå, men risken finns att vi går miste om EU-miljarderna och då kommer förmodligen nödvändiga investeringar i järnvägsnätet aldrig att bli av, säger Finlands kommunikationsminister Anne Berner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Botniska korridoren

Mer i ämnet