Rektor Anders Digné Kramforsskolan Foto: Barbro Sellin/SVT

Finska lärarstudenter vill jobba i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Lärarbristen är hög i många av länets kommuner. Rektor Anders Digné på Kramforsskolan kom på idén att vända sig till vårt östra grannland. En idé som kan vara till stor hjälp för kommunens skolor.

Nyss hemkommen efter resan till Finland och Åbo akademi är Anders Digné mycket nöjd över utfallet. Åbo Akademi, som utbildar svensktalande lärare, hade marknadsfört svenskarnas besök och ett 20-tal intresserade dök upp.

– Tio av dem var väldigt intresserade och fem var superintresserade, säger Digné som hade personliga samtal med samtliga intresserade elever.

Vill undervisa på svenska

De svensktalande lärarstudenterna i Finland är inte bara intresserade av att få ett jobb, de vill framförallt få undervisa på sitt modersmål. I de finsktalande skolorna råder lärarbrist men i de svensktalande är det tvärtom.

Enkelt att få behörighet

När det gäller frågan om de finska lärarnas behörighet menar Digné att det är en relativt enkel process för de finska lärarna att få sin utbildning validerad i Sverige. Åbo Akademi visade även intresse för att placera elevers praktik på skolor i Kramfors.

Bra kontakter inför växande problem

Anders Digné är också nöjd över det kontaktskapande och nätverksbyggande som resan redan lett fram till. Detta eftersom problemet med lärarbrist i Sverige inte ser ut att bli bättre de närmaste åren. Framförallt bristen på behöriga lärare.

– Det är ett stort problem i hela Sverige. I Kramfors är cirka hälften behöriga men om man granskar andra kommuner i länet kan man hitta skrämmande siffror menar Digné.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.