I det slutna kretsloppet odlas både tomater och fisk. Nu har fiskarna blivit sjuka. Foto: SVT

Fisk- och tomatodling drabbad av sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Peckas naturodlingar i Härnösand, som lanserat sig som en giftfri kretsloppsodling, har drabbats av sjukdom som gjort att närmare hälften av fisken dött. Länsstyrelsen har uppmanat odlingen att behandla sjuk fisk men företagets vd anser att faran är över.

Anläggningen som togs i drift i slutet av 2017 bygger på ett slutet kretslopp där fiskens avföring göder tomaterna. Att fiskodlingsdelen nu drabbats av bakterien Flavobacterium psychrophilum, som dödat närmare hälften av de 20 000 regnbågarna i anläggningen, bekräftas av företagets vd Hugo Wikström.

– Vi hade en förhöjd dödlighet under januari, säger han och menar att den här typen av utbrott kan orsakas av stress.

Uppmanas att behandla

I en rapport efter inspektion av länsstyrelsen uppmanas Peckas naturodlingar att ta kontakt med veterinär för att undersöka vilken behandling man bör sätta in. Länsstyrelsen skriver att det inte är acceptabelt att inte behandla sjuk fisk, men Hugo Wikström säger att inte någon behandling har utförts.

– Absolut inte, säger han och förklarar att den enda metod de kan tänka sig att använda är behandling med salt.

Antibiotika eller formalin är inte aktuellt, enligt Wikström.

Gjorde iakttagelser

Länsveterinären Helén Löfblad konstaterar att man gjorde vissa iakttagelser vid inspektionen 1 mars och att man inte kommer att släppa ärendet så länge det finns brister.

– Vi kan inte tvinga dem att behandla, men har de brister måste de åtgärdas, säger hon.

”Läget under kontroll”

Varken själva tomaterna eller produktionen i anläggningen ska ha påverkats av sjukdomsutbrottet.

– Ur ett etiskt perspektiv är det hemskt att fiskarna dött men ekonomiskt är det inte något större problem, hävdar Hugo Wikström som anser att läget nu är under kontroll.

– Våra biobäddar tycks ha eliminerat problemet, säger han.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln angavs att fiskarna drabbats av kolumnaresjuka, orsakad av bakterien Flavobacterium columnare. Senare har Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, informerat om att det är mest sannolikt att fiskarna drabbats av bakterien Flavobacterium psychrophilum. Artikeln har därför ändrats.

Bakterien orsakar sjukdom och dödlighet hos laxfisk och andra fiskarter världen över. Framförallt drabbas regnbågsyngel där bakterien orsakar hög dödlighet, vilket gett sjukdomen det engelska namnet ”rainbow trout fry syndrome”.

Även större fisk drabbas, ofta då med fenskador och sår på kroppen. Sjukdomen uppträder vanligen vid vattentemperaturer under 15° C, varför sjukdomen även kallas ”Bacterial cold water disease”.

Källa: SVA

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer