Fjärrstyrd flygledning byggs ut

Uppdaterad
Publicerad

Flygledaretornet i Sundsvall kan nu fjärrstyra ytterligare tre flygplatser – i dag inviger infrastrukturministern den utbyggda kontrolledningscentralen.

Sundsvall Timrå flygplats leder sedan nästan två år tillbaka trafiken på Örnsköldsviks flygplats. Örnsköldsvik var då först i världen med att fjärrstyras med den nya tekniken som utvecklats av Saab och Luftfartsverket.

Läs också: Världspremiär för fjärrstyrd flygledning

Fjärrstyrd flygledning

I dag invigde infrastrukturminister Anna Johansson (S) den nya och utbyggda kontrollcentralen med kapacitet att fjärrstyra fem flygplatser. Linköping står på tur att kopplas in till sommaren. Sundsvall Timrå Airport ska också fjärrstyra sig själv.

Systemet, Remote tower services, är idag anpassat efter mindre flygplatser, men det är i dag oklart vilka ytterligare orter som kan komma att anslutas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fjärrstyrd flygledning

Mer i ämnet