Flera ledamöter från Europaparlamentets utskott för transport och turism är i länet. Jens Nilsson (S) från Östersund ses längst till vänster. Foto: Jessica Bloem

EU-parlamentariker ser teknik som en möjlighet

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen kommer en delegation med Europaparlamentariker till Västernorrland för att, bland annat, titta på goda exempel inom transport och infrastruktur.

Det är sju ledamöter från parlamentets utskott för transport och turism som ska träffa representanter inom områden för transport, infrastruktur och skogsindustri.  På tisdagens program fanns bland annat ett besök på Sundsvall-Timrå Airports fjärrstyrda flygtrafikledning.

En delegation med EU-parlamentariker kommer till Västernorrland för att, bland annat, titta på goda exempel inom transport och infrastruktur. Foto: SVT

”Tekniken är en möjlighet”

– Här finns det två flygplatser på samma plats. Det är otroligt, men sant! Det är därför vi är här. Tekniken är en möjlighet, säger Karima Delli från Frankrike.

Hon tillhör De gröna och är ordförande i transportutskottet. Med i delegationen finns också en politiker från Östersund.

– Jag ville visa dem norra Sverige, för att det är så svårt att förklara vilka avstånd det är och vad det betyder, hur mycket skog vi har och den typen av frågor, säger Jens Nilsson (S).

Förnybar energi

Ledamöterna vill också lära mer om Green Highway, en 50 mil lång sträcka mellan Sundsvall och Trondheim anpassad för elfordon, och användningen av förnybar energi inom transportsektorn.

LÄS MER: Örnsköldsviks flygplats stängdes

Möte med kommun och företag

EU-parlamentarikerna  ska träffa representanter från bland annat Sundsvalls kommun, Luftfartsverket, Sundsvall Logistikpark, SCA och Botniska korridoren.

– Vi tar tåget mot Arlanda på onsdag och under resan pratar vi om Botniska korridoren, säger Jens Nilsson (S).

Botniska korridoren är en godstransportled som är tänkt att sträcka sig från Finland till Stockholm och vidare upp i norra Sverige.

– Det är viktigt att höja statusen för den i det europeiska nätverket, säger Jens Nilsson (S).

– Syftet är tydligt för oss, att gynna initiativ. Inte bara på nationell nivå, utan i hela Europa, säger Karima Delli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Botniska korridoren

Mer i ämnet