Fr vä, övre raden; Jörgen Berglund (M), Isabell Mixter (V), Peder Björk (S), David Lång (SD), och Malin Larsson (S). Nedre raden, fr vä; Ulf Lindholm, (SD), Anne-Li Sjölund (C), Peter Hedberg (S) och Anna-Belle Strömberg (S)

Flera debutanter på Västernorrlands riksdagsbänk – här är dina ledamöter de närmaste fyra åren

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Nu är det klart att Västernorrland kommer att representeras av nio ledamöter från sex olika partier i riksdagen den kommande mandatperioden. Fyra av de nio är nykomlingar i rikspolitiken – här har du listan.

Jörgen Berglund (M) sitter sin andra riksdagsperiod. Berglund – tidigare yrkesofficer- är distriktsordförande för M och var tidigare kommunalråd i Sundsvall en period. Han är ledamot i riksdagens försvarsutskott.

Malin Larsson (S) sitter på ett av socialdemokraternas fyra mandat. I riksdagen sedan 2018, tidigare politiskt verksam i Sundsvall.
Larsson har varit anställd på Kronofogdemyndigheten. Hon sitter idag i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

Peter Hedberg (S), är färsking i rikspolitiken – och yngst av länets riksdagsledamöter, 30 år gammal. Hedberg är idag ordförande i kommunfullmäktige i Kramfors kommun. 

Anna-Belle Strömberg (S) från Örnsköldsvik hoppade in i riksdagen för ett år sedan och ersatte ersatte Stefan Löfven som lämnade riksdagen under hösten 2021. Strömberg är syster till Glenn Nordlund, regionstyrelsens ordförande i länet de senaste åren.

Peder Björk (S) även han en nykomling i riksdagspolitiken. Björk var kommunstyrelsens ordförande i Sundsvall under sex år, men hoppade 2020 av och blev sakkunnig först på civildepartementet och senare finansdepartementet.

Anne-Li Sjölund (C),  fick hoppa in när Emil Källström bestämde sig för att hoppa av politiken. Sjölund blev ordinare i riksdagen i september 2021 och sitter nu på eget mandat.

Isabell Mixter (V). Näst yngst i länets riksdagsgrupp, 33 år gammal. Rutinerad från både regionpolitik och kommunpolitik.
Mixter kryssades in i riksdagen.

Sverigedemokraterna har numera två representanter från länet:

Ulf Lindholm, idag gruppledare för SD i Timrå kommun. En av fyra nykomlingar som riksdagsledamot. Lindholm jobbar idag som svetsare på ett företag i Birsta och har flera uppdrag i Timrå kommun samt i kommunförbundet.

David Lång
, stockholmare som är riksdagledamot för Örebro. Den ende av de nio som inte har någon koppling till länet. Lång har suttit länge – han kom in riksdagen redan för 12 år sedan. Han är ledamot i skatteutskottet och tidigare medlem i SD:s partistyrelse.


Bonusriksdagsledamot: Amanda Lind, miljöpartist från Härnösand. Lind fanns på riksdagslistorna i Norrbotten och Västernorrland, men där kom hon inte in. Istället knep hon ett av mandaten i Stockholm. Lind var tidigare kommunalråd i Härnösand och blev 2018 kulturminister, en post hon hade fram till MP:s avhopp från regeringen hösten 2021. 

Amanda Lind från Härnösand - Härnösands förra kommunalråd som blev kulturminister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ dina lokala nyheter om valet i Västernorrland

Mer i ämnet
Mer Västernorrland
Mer Nyheter