Erik Bäckman, enhetschef Remote Tower Centre Foto: SVT

Flygplatsstängningen i Örnsköldsvik utreds

Uppdaterad
Publicerad

Förra tisdagen stängdes Örnsköldsviks flygplats efter ett avbrott på den ena nätverksförbindelsen till flygledningen i Sundsvall-Timrå. Det är ännu oklart varför tekniken slutade att fungera.

Mellan flygplatserna i Sundsvall-Timrå och Örnsköldsvik går två bredbandsförbindelser som upprätthåller kommunikationen i fjärrstyrningen av Örnsköldsviks flygplats, även kallat Remote Tower Centre (RTC).

På den bredbandsförbindelse som slogs ut levereras talkommunikationen vilket betydde att endast nödradio fungerade.

– Enligt förordningskraven ska alla frekvenser passas. Vår nödradio ger oss möjligheten att aktivt välja olika frekvenser men vi kan inte passa alla frekvenser. Då är vår säkerhetsrutin att avveckla och stänga flygplatsen. I det här fallet valde vi att inte ta emot starter och landningar på flygplatsen, säger Erik Bäckman, enhetschef för RTC på Luftfartsverket.

Oklar anledning

Erik Bäckman kan inte uppge någon känd anledning till varför kommunikationsförbindelsen slutade att fungera.

– Jag har hört något om att det ska ha varit ett avbrott i en kabelförbindelse. Huruvida den är avgrävd eller om det är någonting annat som har hänt det vill jag inte uttala mig om. Det måste Luftfartsverket eller Telia svara på när man har säkerställt exakt vad det var.

Det är Skanova som äger fibernätet som skickar informationen mellan flygplatserna. Enligt Skanova felanmäldes en fiberkabel i området Sundsvall-Timrå sent på eftermiddagen samma dag som kommunikationen slogs ut.

Säkert ändå

Trots kommunikationsstörningar av det här slaget menar Erik Bäckman ändå att systemet är säkert och att det inte framkallar någon fara för vare sig flygtrafik eller passagerare.

– Om det här inträffar så går vi snabbt över till vår nödradio och avvecklar den trafik som finns. Antingen får den landa och taxa in eller så får den stiga upp i luften och skifta till Stockholmskontroll som tar hand om flygningen på luften.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fjärrstyrd flygledning

Mer i ämnet