”Man blir ledsen och lite glad”

Publicerad

Teater Sojas pjäs Flyktfåglar bygger på en flyktingpojkes berättelse om sin flykt till Sverige och den är sann.

I veckan hade Flyktfåglar premiär för flera femteklassare i Sundsvall. Det är Sofia Andersson och Jan Boholm, alias Teater Soja, som skrivit, regisserat och satt upp pjäsen. Ämnet är aktuellt och historien har fyllts med liv med hjälp av intervjuer med en ensamkommande flyktingpojke.

Tyst i salongen

I pjäsen heter han Warsama, han är 12 år och har flytt alldeles ensam från Somalia. Vi får följa med på hans resa, en lång vandring genom djungeln utan mat och vatten, kamrater som stupar av trötthet, elaka, giriga smugglare och en livsfarlig resa i gummibåt över Medelhavet.

Det är knäpptyst bland elvaåringarna i salongen under föreställningen. Historien griper tag i både barn och vuxna.

– Jag är inte riktigt ledsen men det är hemskt när man hör att barn har så här, säger Klara Forslund efteråt.

– Jag fick en känsla att det var synd om honom och att dom lurade honom lite, säger Sori Gavador.

Flyktfågel

Scenen är minimal och de två skådespelarna Marie-Thérèse Sarrazin, Mormor och Eila Wall Boholm, barnbarnet Valpen, gestaltar alla karaktärer.

Det är Mormor som tillsammans med sitt barnbarn, ”Valpen”, förmedlar Warsamas historia. Det visar sig att också Mormor är flykting från andra världskriget.

– Hon kom som en flyttfågel över havet, förklarar Valpen. 

– Som en FLYKTfågel, fyller Mormor i.

Samma drömmar

Den nu så aktuella flyktingfrågan sätts in i ett större sammanhang samtidigt som det finns ett stort mått av identifikation. Warsamas dröm är att få leva det liv som barnen i publiken har, han vill också spela fotboll, gå i skolan och va med kompisar. Men Sverige är inte bara trygghet – han känner sig inte välkommen av alla.

– Det är ett bra ämne – så andra förstår hur det är när dom flyr, säger Timmy Nordström.

Turné i norr

Det fanns mycket att tänka på efter föreställningen, eleverna återvände till sina skolor och där fortsatte sannolikt diskussionen.

Flyktfåglar kommer, efter föreställningarna i Sundsvall, att åka ut på turné och visas för elever i andra delar av Västernorrland men också Jämtland och Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer