Foto: Örjan Leek / Pierre Ragnehag, SVT

”Flyktingföretaget var desperat”

Uppdaterad
Publicerad

Trycket att ordna en hamnplats var hårt på både Härnösands och Timrå kommuner från företaget bakom flyktingfartyget Ocean Gala. Förre kommunalrådet Fred Nilsson säger idag att han inte är förvånad över uppgifterna om ett miljonbud på sidan av.

Just nu pågår rättegången i tvisten mellan Migrationsverket och företaget bakom flyktingbåten Ocean Gala. Fartyget var tänkt att kunna härbergera 2 500 flyktingar, men hela projektet var kantat av en rad problem, och planerna gick inte att genomföra.

Företaget sökte hamn för Ocean Gala i både Härnsösand och Timrå, och i går lämnade tidigare kommunalrådet i Timrå ett sensationellt vittnesmål under rättegången – enligt henne erbjöds kommunen 5 miljoner kronor – förtäckta som sponsorbidrag till lokala föreningar – om man fixade hamnfrågan för förtyget.

Asylbåt i Härnösand

”Time to close the deal”, stod det på en handskriven lapp som lämnades över till Lindstrand. ”Väldigt oseriöst”, tyckte hon, och tackade nej.

”Ganska desperata”

Något sådant konkret miljonerbjudande fick inte Härnösand, men Fred Nilsson, f d kommunalråd i Härnösand, säger idag att kommunen fick klara antydningar.

– I sättet att beveka mig från företagets sida påtalades hela tiden vilka vinster kommunen kunde göra.

Härnösand svarade ett bestämt nej på propåerna från ”Floating Acommodation”

SVT: Hur tror du att rätten reagerade på vittnesuppgifterna från din kommunalrådskollega i Timrå?

– Det förstärker väl bilden att att det här företaget var ganska desperat och inte agerade seriöst, säger han.

Inte förvånad

Han är inte heller särskilt förvånad över uppgifterna om miljonbudet:

– Det var så mycket pengar som stod på spel för det här företaget, så det kunde man förvänta sig.

Däremot är det ju lite förvånande att den här lappen dyker upp nu, säger Fred Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asylbåt i Härnösand

Mer i ämnet