Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Grasova och Alona Herasko med sina barn som väntar på att få börja skolan. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Flyttades från Timrå och planerad skolstart – i Björna får Oleksii vänta på skolstart

Uppdaterad
Publicerad

11-årige Oleksii skulle precis börja skolan i Timrå när beskedet kom att familjen var tvungna att flytta.

De hamnade i Björna utanför Örnsköldsvik för ett par veckor sedan och där väntar han fortfarande på att få börja i skolan.

Familjen Herasko som först flytt inom Ukraina, från Donetsk till Odessa och sedan hamnade i Sörberge, hann inte mer än att göra sig hemmastadda och bekanta sig med barnens nya skola innan beskedet kom att de var tvungna att flytta igen. De hamnade i Björna där de till skillnad från Sörberge ännu inte kunnat börja skolan. Mamma Alona betonar att de är väldigt tacksamma och inte vill klaga men att hennes barn skulle må bra av rutiner.

– Nu har det gått mer än en månad sen kriget började. Barnen har ingenting att göra. De måste kunna skingra tankarna från allt som pågår och få nya kamrater. Det skulle hjälpa dem väldigt mycket att glömma allt de har upplevt, säger Oleksiis mamma Alona.

Kallats till möte med skolan

Men förhoppningen om att få börja skolan har höjts. Alona och hennes barn har kallats till ett möte med lärare och skolhälsan på Björnaskolan tillsammans med en tolk. Samtidigt är det endast familjen Hersasko som har fått en kallelse. Totalt väntar 15 barn på besked om att får börja skolan.

– Jag tror att det tar tid eftersom Björnaskolan är en liten skola. Med så här många nykomlingar blir det nog mycket. Det tar tid med alla ansökningar. Men för oss år det tufft eftersom vi måste vänta och vi vet inte hur länge vi måste vänta, säger Maria Grasova.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västernorrland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet