Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För bara ett par år sedan var hälsocentralen i Matfors fast i stafettfällan – här berättar enhetschefen Maria Jonzon hur de vände utvecklingen. Foto: Tindra Näsström/SVT

Förändringen på Matfors hälsocentral: 17 nyrekryteringar

Publicerad

Under 2022 var bemanningsläget på hälsocentralen i Matfors väster om Sundsvall kritiskt. Många i personalen gick i pension, samtidigt som många sjuksköterskor sa upp sig. Men en hård rekryteringssatsning har nu gett resultat.

– Från stafettberoende till nästan fullbemannade – helt fantastiskt, säger enhetschefen Maria Jonzon.

Under det senaste året har hälsocentralen i Matfors rekryterat en hel del personal, bland annat har flera tidigare stafettläkare valt att ta fast anställning. Det är stor skillnad i jämförelse med tidigare år när hälsocentralen varit beroende av hyrpersonal.

Maria Jonzon har arbetat med att rekrytera ny personal, samt minska behovet av hyrpersonal.

Personalen trivs på jobbet

Hon annonserade efter personal 2022, och under samma år hade hon lyckats rekrytera 17 nya tjänster. Enligt Maria Jonzon är en stark teamkänsla viktig för att få personalen att vilja stanna kvar.

– Vi har hittat rätt personer som är villiga att jobba framåt och som tycker att det är kul att vara med och utveckla verksamheten.

Hör Maria Jonzon berätta om den lyckade rekryteringen på Matfors hälsocentral i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.