Foto: Henning Bagger/TT

Fördubblad smittspridning på en vecka i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Under vecka 29 fördubblades antalet covidsmittade i Västernorrland. Region Västernorrland rapporterar 27 nya fall i länet, och det är gruppen 20-29-åringar som står för omkring hälften av alla nya fall.

När regionen under tisdagen presenterade de senaste siffrorna för smittspridningen i länet har ett trendbrott skett.

Efter att alla kurvor pekat nedåt, har de nu kovänt – och antalet smittade fördubblats.

Det är framför allt i de yngre ålderskategorierna som ökningen av covidfallen nu sker. Gruppen 20-29-åringar är överrepresenterade och står för omkring hälften av de som smittats under vecka 29.

Endast två personer misstänks ha blivit smittade utomlands.

Uppmanar till vaccinering

Smittskyddsläkare Hans Boman uppmanar alla som ännu inte bokat tid för vaccinering att göra detta så fort som möjligt. Just nu finns lediga vaccinationstider i hela länet, men det gäller enbart de närmaste dagarna.  I augusti kommer vården fokusera på att ge dos två till dem som fick sin första dos i juni, och på vaccination av 16 och 17-åringar.

– Även om man är ung och bedömer att man inte kan bli svårt sjuk i covid-19, så ska man vaccinera sig. Inte minst av hänsyn till andra som kan riskera att bli svårt sjuka.  Att så många som möjligt blir vaccinerade är avgörande för att utbildningar, arbeten och andra aktiviteter ska kunna återgå till det normala i höst, säger Hans Boman.

Under vecka 29 utnyttjades 10 procent av provtagningskapaciteten i länet, varav tre procent av proverna var positiva. 

Flest positiva prov togs i Sundsvall och i Härnösand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer