Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På morgonen den 7 november 1980 försvann 11-årige Johan Asplund från Sundsvall spårlöst. I över 40 år har den så kallade Johanmannen varit föremål för misstankar om att ha fört bort pojken. SVT har nu tagit del av de tidiga förhören med honom.. Foto: privat

Förhören med Johanmannen: Fick besök av polisen redan natten efter försvinnandet

Uppdaterad
Publicerad

Enligt ett nytt tips till polisen har den så kallade Johanmannen, som tidigare misstänkts för att ha rövat bort 11-årige Sundsvallspojken Johan Asplund, erkänt brottet för närstående. Det berättade vi i fredags.

Kort efter Johans försvinnande i november 1980 satt mannen i ett stort antal förhör, många av dem flera timmar långa.

SVT har nu tagit del av dem – hör om huvuddragen i videon här.

Redan under natten mot den 8 november 1980, bara 16 timmar efter Johan Asplunds spårlösa försvinnande, förhördes den man som senare kom att kallas Johanmannen.

Han hade tidigare haft ett längre förhållande med Johans mamma Anna-Clara. De hade varit sambor under flera år och mannen hade en nära relation även med Johan.

När förhållandet tog slut drygt ett år före Johans försvinnande hade mannen svårt att acceptera det och fortsatte upprepade gånger att ringa och ta kontakt med Anna-Clara Asplund.

Tidigt misstänkt

Det gjorde att hon och Johans pappa Björn omedelbart efter Johans gåtfulla försvinnande började misstänka att det var han som låg bakom.

Parallellt med det stora sökpådraget efter Johan hördes ”Johanmannen” upprepade gånger under de första dygnen. Men han har hela tiden och under alla år hårdnackat nekat till anklagelserna.

Han har heller inte medgett att han varit i närheten av Johans bostad i Bosvedjan i Sundsvall vid tidpunkten för försvinnandet, trots att ett flertal vittnen både i polisförhör, och senare i rätten, bestämt hävdat att de sett mannens bil i området den morgon Johan försvann.

”Definitivt inget med det att göra”

SVT har nu tagit del av förhören mot ”Johanmannen” som hölls under den inledande delen av utredningen av Johans försvinnande. I videon ovan berättar vi om huvuddragen, och under tisdagen fortsätter vi vår rapportering.

Mannen dömdes till två års fängelse för olaga frihetsberövande av Sundsvalls tingsrätt 1985, men friades av hovrätten året efter.

SVT var i kontakt med honom under måndagen angående det tips som kommit in till polisen som handlar om att han erkänt brottet för några av sina närstående. Något han förnekar för SVT.

– Jag har definitivt inget med det att göra, säger han.

Du har alltså inte erkänt mord på Johan?

– Man kan inte erkänna något man inte har gjort.

Du är alltså inte skyldig till det här?

– Nu avbryter jag det här samtalet. Tack och hej då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.