Foto: SVT/Lunds universitet

Forskaren: Undvik behandlingshem – ger nya kriminella kontakter

Uppdaterad
Publicerad

Martin Bergström är docent på Lunds universitet. Han ser mer risker än möjligheter med behandlingshem för unga kriminella.

– Det sämsta vi kan göra är att skicka tonåringar till gruppbehandlingar, säger han.

Behandlingshem runt om i landet tar emot unga kriminella som vill bryta sin negativa bana. På ett behandlingshem i Västernorrland tar man emot unga killar mellan 17 och 23 år.

Men Martin Bergström, som jobbat och forskat länge kring vård av unga, tycker att det är fel väg att gå.

”Det sämsta vi kan göra”

– Jag tror inte att behandlingshem är rätt väg att gå, inte för personer som är mellan 17 och 23 år. Det är sent i livet att avveckla ett kriminellt beteende. Man borde ha gjort insatser här mycket tidigare, säger Martin Bergström, docent i socialt arbete på Lund universitet.

Han tycker att man borde satsa på behandlingsfamiljer istället för behandlingshem.

– Det sämsta vi kan göra är att skicka tonåringar till gruppbehandlingar, det är då man ska bli orolig. Det finns stora risker med att sätta ihop kriminella i grupp. Man knyter nya kontakter och lär sig av varandra. Det är det smartaste man kan göra om man vill utveckla sin kriminella bana. Det försöker man undgå i behandlingsfamiljer, säger Martin Bergström.

Han hänvisar bland annat till ett forskningsprojekt som SBU (Statens beredning för medicinsk och social utvärdering) gjort, där man anser att riskerna med fortsatt kriminallitet minskar om ungdomar inte placeras på institution.

Dåligt att blanda åldrar

– Ett annat problem kan vara att sätta ihop 17-åringar med 23-åringar. Det är ett väldigt brett spann. Vissa har inte gått ut gymnasiet och är fortfarande barn. Det är en stor skillnad mellan 17 år och 23 år, utvecklingsmässigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.