Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör varför Patrik af Jochnick Karlsson inte tror att bara hårdare tag hjälper mot unga kriminella. Foto: SVT

Gängkriminella vill hoppa av – får chansen i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad
De beskrivs som springpojkar i kriminella gäng. I Västernorrland får de en möjlighet att bryta upp från sitt gamla liv med droger, lättförtjänta pengar och död.

– Det här är killarna vi läser om i tidningarna, men de är inga monster, säger Patrik af Jochnick Karlsson vid behandlingshemmet.

Sedan 2012 har behandlingshemmet i Västernorrland erbjudit en väg ut för unga drogmissbrukare som behöver stöd för att ta sig ur kriminalitet.

Hemmet tar emot unga killar i åldern 17 till 23 år. Flera kommer direkt från storstäderna och gängkriminalitet. De har placerats på hemmet med stöd av LVU, LVM eller socialtjänstlagen. Andra är där på kontraktsvård.

“De är inga monster”

Gemensamt är att de fått en chans att ta sig ur ett destruktivt livsmönster. Flera har varit i behandling tidigare och har erfarenheter av grov brottslighet. Flera berättar om vapen och skjutningar.

– De killar som finns här är de som vi läser om i tidningarna – men de är inga monster. Självklart ska de ta konsekvenserna av sina brott, men debatten just nu är väldigt ensidig och det är få som lyfter fram behandling som en del av lösningen, säger Patrik af Jochnick Karlsson.

Var tredje dör

En vårdplats på behandlingshemmet kostar 1 850 kronor per dygn, jämfört med drygt 3 200 inom kriminalvården. Om det behövs inleds behandlingstiden med avgiftning från drogmissbruk.

– Man brukar generellt säga att en tredjedel kommer att kunna bryta med sitt gamla liv. En tredjedel återgår till kriminalitet och en tredjedel dör, säger behandlingsassistenten Mattias Nordlöf.

Viktigt att bryta med sitt gamla liv

Tre plus tre månader i behandling rekommenderas. Målet är att förmå de unga klienterna att bryta fysiskt med sitt gamla liv och börja om någon annanstans.

– Det finns en väg ut ur gängkriminalitet men det handlar om att ge sig själv tid. Vi har upptäckt att många kommer hit för sin mammas skull eller för att lugna sin familj, men det är oerhört viktigt att de förstår att det är de själva som är viktigast.

Flera har valt att stanna i Västernorrland efter behandlingen. I behandlingsmetoden finns en möjlighet att slussas ut till ett vanligt svenssonliv med egen bostad och jobb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer