Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åklagaren: ”Svårutrett och svårupptäckt” Visa alla (2)
Visa alla (2)

Förskingrade 1,6 miljoner från Härnösands kommun – nekar till allt

Uppdaterad
Publicerad
Under fem års tid misstänks en kommunanställd med hjälp av förfalskade namnteckningar ha tagit ut pengar från särskolan. På onsdagen inleddes rättegången i Ångermanlands tingsrätt och kvinnan nekar till alla anklagelser.

Enligt åtalet pågick bedrägerierna under fem års tid, från 2012 till 2017. Kvinnan fick ut totalt 1,6 miljoner kronor genom att vilseleda ekonomiavdelningen vid Härnösands kommun med oriktiga verifikationer. Pengarna tog hon bland annat ut med ett bankomatkort.

Stölderna påverkade den redan hårt ansträngda skolbudgeten, hävdade skolnämndens ordförande Monica Fällström (S), i samband med åtalet väcktes.

”Betydande värde”

”Brottet är att bedöma som grovt då det skett systematiskt under en längre tid, avsett ett sammanlagt betydande värde samt skett med hjälp av förfalskade handlingar och förfalskade namnunderskrifter”, skriver åklagare Katarina Becker i åtalet.

– Utredningen är en utmaning på grund av det stora antalet utanordningar (utbetalningar), säger Becker till SVT Västernorrland.

Under inledningen av rättegången i Ångermanlands tingsrätt nekade kvinnan till alla anklagelser. De flesta av åklagarens frågor besvarades med ”vet inte” eller jag tror att det var så”.

Förfalskade chefens underskrift

Många av utbetalningarna som gjorts har bristfällig dokumentation. Ofta antecknas bara ”matersättning, projekt” på utbetalningarna.

– Det var aldrig ifrågasatt att det skulle vara tydligare än så, menade den åtalade kvinnan.

Flera av utbetalningarna är underskrivna av kvinnans dåvarande chef, denne menar dock att hennes underskrift förfalskats på många ställen. Den åtalade kvinnan nekar till att ha skrivit under dokumenten med chefens namn. 

Den misstänkta kvinnan arbetar inte längre vid kommunen.

I klippet hör du åklagare Katarina Becker uttala sig om fallet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer