Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Forskarna och tv-teamet närmar sig björnarna Foto: Rogert Svanedahl

Forskning: Liten risk att möta björn i skogen

Publicerad
Många känner ett obehag för att gå i skogar där man vet att det finns björn. Det är ett stort rovdjur som har kapacitet att döda en människa. Samtidigt undviker björnar generellt sett människor i de allra flesta fall. Det visar forskning.

Den närgångna björnen i Sörberge i Timrå har oroat många i området och det finns ofta en rädsla för att vistas i områden där man vet att det finns björn. Det innebär en begränsning i människors tillvaro. Man kan inte plocka bär och svamp som vanligt och undviker att gå i skogen. Samtidigt visar forskningen att rädslan i de flesta fall är obefogad.

Ser sällan björnen

Forskningen kring hur björnar reagerar när människor närmar sig, som skett inom det Skandinaviska björnprojektet, visar entydigt att björnarna håller sig undan. När man gjort hundratals försök med att gå som skogsvandrare mot sändarförsedda björnar utan att smyga eller vara överdrivet tyst så är det vid ytterst få tillfällen man sett björnen.

Det bör i sammanhanget poängteras att situationen blir helt annorlunda i samband med jakt, speciellt när man använder lös hund, då kan situationer uppstå där björnen känner sig hotad och går till angrepp.

Se när forskarna närmar sig björnen

I arkivinslaget från Mitt i naturen 2007 får vi följa med och se vad som händer när forskarna närmar sig björnar ute i terrängen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Björn i villaområde

Mer i ämnet