Sista barnet spm föddes på Sollefteå BB innan stängningen för två år sedan

Förslag att öppna BB i Sollefteå – på deltid

Uppdaterad
Publicerad

Öppna BB i Sollefteå igen – men bara under vardagar. Det föreslår Sjukvårdspartiet i en motion till fullmäktige. Partiet vill styra om resurserna från satsningen ”Barnmorska hela vägen” – som enligt Sjvp inte varit framgångsrikt. Förslaget är ett första steg till att öppna BB helt igen.

Idag har barnmorskorna beredskap för att kunna följa blivande mammor i Ådalen till Sundsvall eller Örnsköldsvik – det kallas ”Caseload”-modellen och poängen är att en barnmorska ska ha huvudansvaret under hela graviditeten, ända fram till förlossning.

Nu pekar Sjukvårdspartiet på att modellen inte fungerar fullt ut, och kritik har kommit både från föderskor och personal.
Bland annat är uppfattningen bland barnmorskorna att beredskapstiden utnyttjas dåligt. Sjukvårdspartiet menar att det istället vore bättre att BB öppnas måndag till fredag.

Omföderskor på BB i Sollefteå

Pia Lundin (Sjvp), regionråd i opposition, säger till SVT att tanken är att det är omföderskor som skulle kunna förlösas under de premisserna.
– De förlossningarna är i regel mer okomplicerade, säger hon.

Ett fast team i Sollefteå ska då kunna ta hand om alla kvinnor i Ådalen under och efter graviditet. Omföderskor med tidigare normal förlossning och friska graviditeter erbjuds att föda i Sollefteå, under trygg och säker form, skriver partiet i en motion som ska läggas fram till regionfullmäktige.

175 förlossningar per år enligt förslaget

Partiet ser förslaget som ett första steg mot att kunna öppna BB i Sollefteå igen.

Tidigare hade BB cirka 350 förlossningar per år – enligt Pia Lundin skulle det här förslaget innebära att runt 175 förlossningar skulle kunna utföras i Sollefteå.

Fotnot: Artikeln ändrad eftersom vi först tolkat motionens skrivning ”måndag 07:00 – fredag 17:00.” som dagtid vardagar. Det korrekta ska vara från 07:00 på måndag till 17:00 fredag. Vardagar alltså.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sjukhusstriden i Sollefteå

Mer i ämnet