Försvarsmakten varnar för ”livsfarliga situationer” när folk beträder skjutfält

Uppdaterad
Publicerad

Vid flera tillfällen de senaste veckorna har det befunnit sig människor i skottlinjen vid militärens skjutövningar i Härnösand. Det är ett återkommande problem, men i samband med coronapandemin tycks det ha ökat.

Det är inte första gången Försvarsmakten har problem med att skogsströvare vandrar in på militära övningsområden. Men i år är det besvärligare än vanligt. Coronapandemin gör att allt fler rör sig utomhus och i skogarna kring Härnösand. När pandemin dessutom har satt stopp för all militär aktivitet fram till för några veckor sedan, har det varit tomt och tyst på övningsområdena.

Nu är det annorlunda. Värnpliktiga på kusthöjden i Härnösand har skjutövningar med skarp ammunition, som en del i grundutbildningen. Det är direkt livsfarligt att befinna sig i området, men många struntar i förbudsskyltarna.

Livsfarligt och olagligt

– Vi har varit med om ett flertal incidenter under både den här veckan och förra veckan, säger fanjunkare Rickard Jansson, utbildningsansvarig.

Försvarsmakten påpekar att deras skjutfält är militära skyddsobjekt så det är inte enbart förenat med livsfara att befinna sig där utan också olagligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.