Härnösands fullmäktige, det första mötet efter valet. Men fortfarande finns ingen styrande majoritet på plats. – Vi har inte hunnit, säger ledande S-företrädare. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Fortsatt låst läge i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen hölls det första kommunfullmäktige i Härnösand efter valet. Det mesta var på plats, utom det allra viktigaste: vilka som egentligen ska styra kommunen de närmaste fyra åren.

Fem veckor har gått sedan valdagen men fortfarande är det många politiska församlingar som inte ännu fått ihop överenskommelser för nästa mandatperiod. Härnösand är en av dem.

– Det ser ungefär ut som i Sveriges riksdag, inget block har egen majoritet, konstaterar oppositionsrådet under förra mandatperioden, Anders Gäfvert (M). 

Partierna förtegna

Vem pratar då med vem? Ja, där avsöljar partierna så lite som möjligt.  Klart är att Socialdemokraterna fört samtal med med bland annat Centerpartiet och Liberalerna, men utan att få till stånd någon uppgörelse.

Det har mest gjort moderaterna lite sura:

– Våra allianskamrater har pratat med (S), med vad det lett till har jag inget aning om, säger Anders Gäfvert, vars moderater inte varit inbjudna.

Socialdemokraterna fick rejält med stryk i valet och backade 11,5 procentenheter medan Miljöpartiet backade 4,4 procentenheter och Vänsterpartiet ökade 2,1. Sammantaget har den tidigare styrande majoriteten S, V och Mp 21 mandat vilket är mindre än hälften av fullmäktiges 43 platser.

Ett enda mandat till, och de rödgröna skulle stå på säker mark. 

Men hittills har alltså sittande kommunalrådet Andreas Sjölander (S) misslyckats med sitt försök att spräcka alliansen.

Grannkommunerna överraskar

Samtidigt har det kommit överraskande uppgörelser i grannkommunerna nyligen. I Kramfors vill Socialdemokraterna och Moderaterna regera medan Sollefteå väntas få en styrande koalition bestående av Vänsterpartiet, Centerpartiet och Västra Initiativet.

SVT: Har  de här uppgörelserna påverkat samtalen här i  Härnösand?

– Vi kan ju konstatera att den gamla blockpolitiken håller på att luckras upp och det bildas nya konstellationer, säger Andreas Sjölander (S).

– Det är intressant, tycker Anders Gävert (M).  Att moderater och socialdemokrater skulle samarbeta som i Kramfors, det kunde man ju inte drömma om, säger han. 

– Centerparitet skulle ju inte kunna samarbeta med Vänsterpartiet, men det är ju det man nu gör i Sollefteå nu, konstaterar han.

SD joker i Härnösand

Samtidigt räcker inte allianspartierna till för att själva bilda styre i Härnösand, det skulle kräva en uppgörelse med Sverigedemokraterna, ett parti som gick fram kraftigt i valet.

Men det är ett alternativ som inte verkar särskilt realistiskt i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.