Foto: Scanpix

Fortsatta brister inom ögonsjukvården

Uppdaterad
Publicerad

Den nya myndigheten ”Inspektionen för vård och omsorg”, som tagit över en del arbetsuppgifter från Socialstyrelsen, har följt upp granskningen av ögonsjukvården i Västernorrland.

Fortfarande kvarstår brister inom ögonsjukvården i Västernorrland. Det konstaterar den nystartade myndigheten ”Inspektionen för vård och omsorg”.

Köerna minskat

Flera åtgärder har visserligen minskat vårdköerna kraftigt, men en del brister kvarstår. Det handlar bland annat om brist på specialistläkare, sjuksköterskor och läkarsekreterare. Men också om försenade bedömningar på grund av ögonklinikens system för prioritering och fördelning av arbetet på klinken.

Ögonkliniken Västernorrland

Brister i remisshantering

Dessutom behöver samverkan när det gäller remisshantering bli bättre, mellan hälsocentralen Södra sundet i Härnösand och ögonkliniken. Som vi tidigare berättat har flera flera patienter på ögonkliniken i Sundsvall drabbats av synnedsättning eftersom de inte fått vård i tid.

Aktuella köer

Som ett resultat av hittills vidtagna åtgärder minskade väntelistan till ögonläkare från oktober 2011 till november 2012 från 1228 till 374. Väntelistan till ögonsjuksköterska  minskade samma period från 3313 till 1298. Däremot ökade väntetiden till ortoptist på grund av pensionsavgång, skriver Inspektionen för vård och omsorg i sitt beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ögonkliniken Västernorrland

Mer i ämnet