Anette Bergman hoppar av sitt uppdrag som vice vd för Näringslivsbolaget i Sundsvalls kommun. Foto: pressbild Sundsvalls kommun/SVT

Fortsatta turer kring kommunala Näringslivsbolaget i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Det har stormat kring kommunala Näringslivsbolaget i Sundsvall den senaste tiden. Visselblåsningar, arbetsbefriade chefer och vittnesmål om en tystnadskultur har det handlat om bland annat. Nu kliver den tillfälliga vd:n av uppdraget.

Anette Bergman som arbetar som ekonomichef på kommunala Mitthem utsågs till vice vd när ordinarie vd i Näringslivsboalget arbetsbefriades i vintras. Men nu kliver Anette Bergman av uppdraget i Näringslivsbolaget.

– Det stämmer att hon kliver av i dag, säger styrelseledamoten Tom Emanuelz (M).

Tufft med två uppdrag

Anette Bergman har parallellt med inhoppet på Näringslivsbolaget haft sin ordinarie tjänst på Mitthem att sköta på deltid. Under måndagsförmiddagen informerades personalen på Näringslivsbolaget att hon nu går tillbaka till sin tjänst på Mitthem på heltid.

”Det har blivit övermäktigt att kunna hantera både uppdraget och mitt ordinarie jobb på ett bra sätt. Styrelsen går tills vidare in i mitt ställe tills de hittar en ersättare”, skriver Anette Bergman i ett mail till SVT.

Anette Bergman som varit vice vd på Näringslivsbolaget i några månader

Hon förklarar att tanken från början var att hon skulle gå in i fyra veckor som vice vd. Nu har det gått nio veckor och hon menar att jobbet som vice vd är krävande. ”Särskilt i den situation som bolaget befinner sig i”

Styrelseledamoten om avhoppet

– Det är inte så att styrelsen sagt att hon ska sluta. Hon har valt det själv, säger Tom Emanuelz (M) som sitter i bolagsstyrelsen.

Har ni i styrelsen haft synpunkter på hennes arbete?

– Nej, på förra styrelsemötet kom vi fram till att vi ska framföra att hon har hela styrelsens förtroende, säger han.

Oklart kring styrelsens stöd

Enligt vad SVT erfar ska en av anledningarna till att Anette Bergman nu slutar vara att hon inte upplevt hela styrelsens stöd.

– Stämningen på bolaget är ju inte så jättebra och det är inte så lätt att komma in då, säger Tom Emanuelz (M).

Vem som går in som vd tills vidare är oklart.

– Vi behöver en tf vd tills allt är löst. Vi ska träffas i dag och diskutera det.

Hade det inte varit smidigast om Anette Bergman satt kvar tills vd-frågan är löst?

– Jovisst hade det varit det, konstaterar Tom Emanuelz (M).

Ny styrelse på gång

Under tiden går nu styrelseordföranden Andes Hedenius (S) och vice ordförande Ulla Näsman (S) in och ansvarar för den dagliga verksamheten. De kommer att finnas på plats hos Näringslivsbolaget den närmaste tiden.  Den 26 juni väljs en ny styrelse.

Den rapport som en konsultfirma skrivit om arbetsförhållandena på bolaget är sekretessbelagd, med hänvisning till att den inte är färdig. SVT har begärt ut handlingen utan att lyckas få del av den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Näringslivsbolaget i Sundsvall

Mer i ämnet