Förundersökning mot Nanoclub inledd

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har inlett en förundersökning kring företeelsen Nanoclub som misstänks vara en omfattande och olaglig kedjebrevsverksamhet samtidigt som det informationsmöte som skulle ha hållits i förrgår kväll i Sundsvall hastigt ställdes in.

Mötet med Nanoclub på hotell Knaust i Sundsvall bokades av strax efter att vi på SVT intresserat oss för verksamheten. Nanoclub ville antagligen inte ha någon medial uppmärksamhet.

En medlem som vill vara anonym säger till SVT att verksamheten är helt ren. Samtidigt utreds företeelsen av polisen.

– Förundersökning är inledd i ärendet och ärendet är rubricerat som brott mot lotterilagen, säger förundersökningsledaren Nils Wårstedt vid polisen i Umeå.

Kan vara dobbleri

Det är lotteriinspektionen som efter tips och egna undersökningar kommit fram till att de svenska representanterna för Nanoclub kan misstänkas för ett arrangemang vars huvudsakliga syfte är att rekrytera nya medlemmar för att generera växande inkomster till individer högre upp i organisationen. Ett klassiskt kedjebrevssystem alltså och i så fall ett brott mot lotterilagen.

Men det kan vara aktuellt även med andra brottsrubriceringar, enligt polisen.

– En brottsrubricering som kan vara aktuell i ett sådant här sammanhang är dobbleri, menar Nils Wårstedt.

Egen ”valuta”

Systemet i Nanoclub är snillrikt utformat och bygger på att man gör investeringar i den egna så kallade cryptovalutan nanotec coins vars egentliga värde kan ifrågasättas, medlemmar som rekryterar nya medlemmar får större utdelning.

Det mesta betalas ut i den egna valutan. Samtidigt är det en ljusskygg verksamhet där såväl bankkonton som de ansvariga finns utomlands och där man måste vara inbjuden för att kunna deltaga.

Vill inte svara på frågor

Den medlem SVT varit i kontakt med vill inte svara på några frågor varken om egna vinster eller hur cryptovalutan kan användas men påstår sig vara nöjd med resultatet och säger att vi kommer att svårt att hitta någon som är missnöjd.

Kedjebrevsspel, som även omfattar pyramidspel är i lagens mening lotterier. Lotterier får bara anordnas av den som har tillstånd. Kedjebrevsspel, pyramidspel och liknande kan dock inte få tillstånd enligt lotterilagen.

Att anordna ett lotteri utan tillstånd är straffbart. Det är också förbjudet att underlätta för någon att delta i ett lotteri som anordnas i utlandet. Det kan exempelvis vara att annonsera, skicka ut inbjudningar eller på annat sätt informera om lotterier som anordnas utanför Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nanoclub

Mer i ämnet