Eleverna Albin Bertilsson och Wiggo Nilsson tycker det är synd att inte fler söker till sjöfartsutbildningen i Härnösand. Foto: Barbro Sellin SVT

Framtiden för Sjöfartsgymnasiet i Härnösand är osäker

Uppdaterad
Publicerad

Nu pågår en utredning om utbildningen inom kommunen och den 8 oktober kommer den första delrapporten. Lärare och elever på sjöfartsgymnasiet hoppas att utbildningen räddas kvar.

I dag finns det 15 elever som går sjöfartsutbildningen i Härnösand. Två av dem kommer från länet.  Det finns endast elever i årskurs 3. Det beror på att man inte tagit in några nya elevkullar de senaste två läsåren.

– Med rätt marknadsföring så ska Härnösands sjöfartsutbildning ha fulla klasser varje år, säger Henrik Vallin som är yrkeslärare på Härnösands gymnasium.

Pausat intag

Intaget till gymnasiets sjöfartsutbildning i Härnösand är pausad och nästa läsår går de sista eleverna ut.

– Det är ju också synd när man märker att programmet är hotat. Det är tråkigt att inte fler ungdomar söker, säger Albin Bertilsson, elev på sjöfartsutbildningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.