Framtidens sjukvård i länet – USA-jätte i dragkamp om din sjukvård

Uppdaterad
Publicerad

Strax före jul blev det klart att Region Västernorrland valt det svenska företaget Cambio Healthcare för sin satsning på framtidens sjukvård. Nu har affären överklagats av amerikanska miljardföretaget Inter Systems.

Region Västernorrland är en av fem regioner i landet som nu hamnat i centrum av en tvist mellan svenska och utländska affärsintressen.

Nära tre miljarder

Tvisten gäller en affär på 2,7 miljarder där Region Västernorrland och fyra andra regioner valt det svenska företaget Cambio Healthcare för att digitalisera och modernisera sjukvården. Beskedet kom i december men nu har det amerikanska sjukvårdsföretaget Inter Systems, som också konkurrerade om affären överklagat till förvaltningsrätten.

Avgörandet hos förvaltningsrätten väntas ta sex månader och kan leda till förseningar.

– Men arbetet stannar inte av. Vi kommer givetvis att fortsätta förberedelserna samtidigt som bemöter klagomålet och inväntar förvaltningsrättens besked, säger Anneli Arvidsson som är ansvarig för projektet i Region Västernorrland.

Ska ge besparingar

Totalt 500 personer i fem regioner har förberett affären som för Västernorrlands del omfattar 280 miljoner kronor. För de pengarna ska Västernorrland få ett digitalt informationssystem som omfattar patientjournaler men som också ska effektivisera operation, intensivvård, kvinno- och cancersjukvård.

Enligt de mest optimistiska bedömningarna skulle den digitala tekniken kunna spara en fjärdedel av sjukvårdens kostnader om den införs på bred font till år 2025.

Kritiska röster

Samtidigt finns det kritiker till utvecklingen. Regionerna har fått kritik av forskare och politiker som varnat för att den nya tekniken kan bli oväntat dyr och leda till säkerhetsrisker. I en debattartikel i Dagens Nyheter i höstas varnade en rad sakkunniga på området för ett tekniskt utlandsberoende som kan komma att visa sig riskabelt för sjukvården.

De pekade bland annat på informationssäkerheten och riskerna med att placera svenska folkets patientjournaler hos företag i utlandet. De största aktörerna inom området e-hälsa är amerikanska multinationella företag som redan etablerat sig i Danmark och även Sverige.

USA dominerar

Västra Götaland och Skåne har nyligen valt leverantör av IT-system för sjukvården och båda valde amerikanska Cerner som har 25 000 anställda och omsätter 50 miljarder kronor. Även amerikanska Epic som omsätter 25 miljarder på årsbasis har ambitioner att etablera sig i Sverige.

När nu regionerna Västernorrland, Västerbotten, Blekinge, Örebro och Sörmland valde den svenska leverantören Cambio Healthcare är det ett tredje amerikanskt företag, Inter Systems som överklagat beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.