Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Familjen Bergström/Tejle dricker förmiddagskaffe i försommarvärmen på Taråberg: pappa ”Ponny”, sonen Olle, dottern Lina och mamma Svea. Saknas gör dottern Anna. Hör ”Ponny” berätta om drömmen om självhushållning. Foto: Johnny Persson / SVT arkiv

Från arkivet: Småbarnsfamiljen som flyttade ut i vildmarken – se ett urklipp från dokumentären

Uppdaterad
Publicerad

Björn ”Ponny” Bergström och Svea Tejle ville visa att det gick att leva enkelt av det jorden gav på småbruket Taråberg mitt i skogen.

Markägaren, skogsbolaget Graningeverken, vägrade sälja fastigheten till dem.

Trebarnsfamiljen följde ändå sin starka övertygelse. Se en kort del av SVT-dokumentären från 1980 om historien här.

Björn ”Ponny” Bergström och Svea Tejle, två av grundarna till Skogsnäskollektivet knappt en mil från Taråberg, ville flytta till det övergivna torphemmanet mitt i storskogen med anor från 1700-talet. Med sina tre små barn ville de odla upp marken igen och driva självhushållning.

Men till sin besvikelse fick de klart för sig att fastigheten alldeles nyligen sålts, utan att ägarna av grannfastigheten Skogsnäs – det vill säga de själva – hade tillfrågats.

Björn Bergström frågade då den nya markägaren Graningeverken om de fick köpa fastigheten. Det blev nej. Då bad han om att få köpa enbart byggnaderna och arrendera marken. Men bolaget ville inte ha några nyodlare på sina ägor och sa på nytt nej.

Slöt avtal

Det tredje förslaget var en kompromiss – att de skulle få köpa byggnaderna om de flyttade dem till en annan plats inom två år. Det gick Graningeverken med på och ett avtal skrevs.

Men paret hade en baktanke – att ändå odla upp marken och visa att det gick att bedriva både jordbruk i mindre skala och självhushållning på Taråberg. Sagt och gjort. Utan el, vatten, avlopp, telefon och utan maskiner över huvud taget levde de ett liv likt sina föregångare på gården gammalt tillbaka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De ville visa att det gick att driva självhushållning mitt i skogen – se ett längre avsnitt av dokumentären.

Paret Bergström/Tejle trodde att markägaren med tiden skulle ge med sig. Men Graningeverken stod fast vid det avtal som slutits och en långdragen juridisk strid tog sin början.

”Odlad jord ska förbli odlad”

– Bergströms finner sig inte i de regler som det svenska samhället ställt upp på. De tar lagen i egna händer, sa Graningeverkens företrädare Krister Fahlgren i radioprogrammet Fria Norrland.

– Man inte får göra så här, och det är vi medvetna om. Men då vill vi visa att lagen är felskriven. Det är självklart att jord som går att hålla odlad måste hållas odlad, menade Björn Bergström, som gick bort 2019.

Tvisten slutade i domstol som i flera rättegångar gav markägaren rätt. Och slutet på historien blev alltså dramatiskt:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svea Tejle berättar för första gången på över 40 år om dramat i Taråberg, när familjens hus brändes upp av markägaren. Hör henne i klippet: ”Vi trodde aldrig det skulle kunna sluta så”. Foto: Hans Lindblom SVT / arkiv

Vintern 1973 flyttade ett större gäng kompisar – många av dem vänner sedan ungdomsåren i Linköping – från en gård i Småland till Skogsnäs en och en halv mil nordöst om Ramsele i norra Ångermanland.

De startade ett kollektiv där målet var ekologisk och hållbar självhushållning och där produktionsmedlen ägdes gemensamt. Skogsnäsinvånarna växte successivt i antal och 1979 startades också en friskola i byn, för övrigt en av Sveriges allra första.

Våren 1976 flyttade Björn Bergström och Svea Tejle – som tillhörde den urspungliga gruppen nybyggare i Skogsnäs – med sina småbarn till det övergivna torphemmanet Taråberg, i väglöst land i storskogen åtta kilometer från Skogsnäs.

De hade då fått lov av markägaren Graningeverken att köpa torpet för att inom två år flytta det till en annan plats. Bolaget ville inte ha några bosättare på fastigheten utan avsåg att bedriva skogsbruk där. Därför sa man bestämt nej när paret Bergström/Tejle ville köpa fastigheten med mark och allt.

Paret har i efterhand medgett att de hela tiden hade för avsikt att bo och verka på platsen och att odla upp den jordbruksmark som tidigare brukats i generationer sedan 1700-talet för att visa att det gick att leva så, vilket de också gjorde. Fram tills dess att avtalet löpte ut bedrev de självhushållning på 1800-talsvis på gården i skogen – utan el, vatten, avlopp, telefon och utan några som helst maskiner.

De trodde att markägaren med tiden skulle ge med sig och låta dem få bo kvar på Taråberg trots allt. Men Graningeverken stod fast vid att avtalet skulle hållas, och när familjen vägrade flytta blev det rättssak – där domstolen efter flera förhandlingar gav bolaget rätt.

Vintern 1980 vräktes familjen Bergström/Tejle från Taråberg vid en av de största polisinsatserna någonsin i Norrland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brännpunkt Västernorrland

Mer i ämnet