Henrik Fannkvist i händerna på ”Fröberg”. ”Jag tycker om när det spårar ur” Foto: SVT/”Avdelning 44”

Från hårdrocksrecensent till skådespelare i ”Avdelning 44”

Publicerad

Henrik Fannkvist är en av skådespelarna i ”Avdelning 44” och jobbar i vanliga fall med att recensera hårdrock på diverse nättidningar, han har även medverkat i radio och tv. Han spelar rollen som Arvid från avdelningen Kultur och fritid på Sundsvalls kommun.

Henrik Fannkvist sitter i rullstol och hans repliker får tittarna att tänka litet på hur en person med funktionsnedsättning möts av fördomar. Henrik plockar gärna saker som han själv varit med om och lägger in i scenerna.

– Det är ju Daniel Woxlin som skriver alla grundidéerna och skriver större delen av manus men sedan så är ju jag ganska inblandad i utvecklingen av Arvid. Och då är det oftast något som kanske har hänt mig på riktigt, säger Henrik Fannkvist.

Självupplevda referenser

En sak Henrik varit med om vid flera tillfällen, är att människor ställer frågor till hans assistent istället för att rikta sig till honom och det är en av sakerna han tar med sig när scenerna ska spelas in. De övriga i teatergruppen har fått hejda Henrik ibland.

– Det han säger kommer ur hans egna tankar. Vi har ju nästan fått bromsa honom. Det ser ut som att vi driver med honom men det gör vi ju inte. Vi vill bara visa hur dumt det är, säger Daniel Westin.

 – Jag tycker ju om ”more is more”. Jag tycker det är kul när det blir lite överdrivet och spårar ur men ibland måste jag tänka på hur det kan se ut för andra. Det är ändå lättare för mig som är i den situationen som jag är i, säger Henrik.

I klippet berättar Henrik Fannkvist varför han tycker det är viktigt att kunna skämta om funktionshinder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.