• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Mockumentären Avdelning 44 som spelas in i Sundsvall gör succé på nätet. Foto: SVT

Humor i korridorerna på Sundsvalls kommun – ”Avdelning 44” gör succé

Uppdaterad
Publicerad

Det produceras just nu in en lite annorlunda serie på Sundsvalls kommun. Miljöerna är bekanta för de som varit i kommunhuset men karaktärerna är helt nya.

Ursprungligen så var de en grupp kamrater som regissören och manusförfattaren Daniel Woxlin satte ihop för att spela teater. Men när pandemin kom fick Teater Vanheden tänka om.

 – Avdelning 44 var från början en pjäs med karaktärerna Håkan, Fröberg och Ruda men så kom coronan och vi blev tvungna att lägga ner allt. Men jag tyckte att det var så intressant att arbeta med de här tre. Det är så himla lätt att skriva dialog till folk som är för mycket, säger Daniel Woxlin.

”Förvirrad och dum”

Då började en idé om att föra över historien till film. Tanken var att försöka hitta en plats att spela in de galna karaktärerna.

 – Då blev det kommunen. Det finns ju inget tråkigare än ett kommunhus, säger Daniel Woxlin.

En av huvudkaraktärerna är Håkan som jobbar på avdelning 44 i kommunhuset och spelas av Daniel Westin.

 – Håkan är en skön människa. Jag önskar jag kunde vara honom. Han är förvirrad och dum och tror att han är världsvan och tror att det är okej, allt han säger, berättar Daniel Westin.

Tidspress

Serien publiceras på nätet och i dagsläget finns sju avsnitt som håller på att marineras i Daniel Woxlins hjärna och det växande intresset för serien har gjort att han känner sig lite pressad.

 – Från början var det tänkt att vi skulle lunka fram men på bara någon vecka har det exploderat och då måste vi göra det snabbt. Och då vill jag bara att vi ska göra klart och pausa och se vart vi är någonstans, säger Daniel Woxlin.

I klippet berättar Daniel Woxlin och Daniel Westin om Avdelning 44, och om varför den här humorn inte tilltalar alla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.