Många lockas att smälla fyrverkerier på nyår: ”Tänker mycket på säkerheten”

Publicerad

På nyårsafton smälls det fyrverkerier i vanlig ordning vid midnatt, för att fira det nya året. Förhoppningen är att det blir en trygg och säker upplevelse för alla inblandade.

Leif Persson och Mattias Säwén är två av många som förbereder sig inför ett nyårsfirande med fyrverkerier. Mellan den 27 och 30 december har det sålts mängder av fyrverkeripjäser runt om i länet till de medborgare som vill vara med och bidra till ett traditionellt festligt nyår.

Regler och rekommendationer

Men det finns regler och rekommendationer att följa, där polisen bland annat uppmanar till att sätta säkerheten först, något som Leif Persson är van vid.

– Jag tänker mycket på säkerheten. Jag försöker att alltid hålla mig undan från allmänna platser när fyrverkerierna smälls, säger han.

Även Mattias Säwén, som inhandlat fyrverkerier till sitt barn, tycker att det är viktigt att smälla säkert.

– Vi kommer att följa de rekommendationer som finns, säger han.

Olika regler och riktlinjer

Nyårsfirandet kommer att se olika ut runt om i länet. På nyårsafton kommer inte Sundsvalls kommun att arrangera något firande med fyrverkerier och uppmanar till försiktighet med pyroteknik.

I Örnsköldsviks kommun är fyrverkerier inom tätort endast tillåtna under nyårsafton, påskafton och valborgsmässoafton mellan klockan 19.00 och 01.00 påföljande dag. För att skjuta fyrverkerier under annan tid måste du ha tillstånd från polisen.

På Sollefteå kommun menar man att fyrverkerier är populärt under nyår och andra helgdagar och uppskattas av de flesta. Att använda fyrverkerier är dock inte riskfritt och för att inte orsaka skada är det viktigt att följa de regler som gäller.

Hör Leif Persson och Mattias Säwën i spelaren ovan.

Tillstånd och regler

När tillstånd krävs

Du behöver söka tillstånd hos polisen om du vill avfyra fyrverkerier eller använda annan pyroteknik på en plats eller vid en tidpunkt där det finns risk för att människor, djur eller egendom skadas. Detta följer av 3 kap. 7 § ordningslagen (1993:1617). Det kan till exempel vara på en plats och tid där många människor är i rörelse eller i närheten av hus eller andra byggnader. Att avfyra fyrverkerier på en allmän plats innebär i många fall risk för skada och olägenheter för andra.

Tillstånd krävs även för användning av pyrotekniska varor vid allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar som hålls inomhus. Det finns tillfällen då undantag görs efter en prövning av polisen.

Många kommuner har lokala bestämmelser om när och var fyrverkerier får avfyras. Det är därför viktigt att du kontrollerar med din kommun om vad som gäller där du vill vara.

Observera att om du som arrangör planerar att anordna ett fyrverkeri för allmänheten kan detta under vissa omständigheter utgöra en offentlig tillställning, till exempel om du vill bjuda in publik till platsen där fyrverkerierna ska avfyras. För att få anordna en offentlig tillställning på offentlig plats behöver du ett tillstånd för detta.

Här kan du söka tillstånd från polisen för offentlig tillställning med fyrverkeri.

Allmänna regler

  • Åldersgränsen för att köpa, inneha och använda pyrotekniska varor är 18 år. Åldersgränsen infördes för att minska risken för skador i samband med fyrverkerier och andra produkter eftersom minderåriga ofta är inblandade i den här typen av olyckor.
  • Sedan 2002 rådet det så kallat ”smällarförbud” i Sverige.  Smällare får endast användas av den som har rätt utbildning och särskilt tillstånd från kommunen.
  • Det krävs inget tillstånd för tomtebloss, partypoppers och liknande mindre produkter som är avsedda att användas inomhus.

Ansvar för användning och försäljning

  • Den som använder pyrotekniska varor ansvarar för att personer eller egendom inte kommer till skada. Om pyrotekniska varor används vid en offentlig tillställning eller en allmän sammankomst, t.ex. en konsert, ansvarar i första hand den som anordnat tillställningen eller sammankomsten.
  • För att få hantera pyrotekniska varor krävs i många fall både utbildning och ett särskilt tillstånd för hantering av pyrotekniska varor från kommunen, läs mer här: Användning av explosiva varor, MSB
  • För dig som ska sälja och förvara fyrverkerier och andra pyrotekniska varor krävs handelstillstånd. Det ansöker du om hos kommunen.

Raketer med styrpinne

För att använda raketer med styrpinne krävs både tillstånd från kommunen samt särskild utbildning. Läs mer på MSB:s hemsida eller kontakta din kommun.

Svävande lyktor och ballonger

För svävande lyktor med öppen låga gäller särskilda bestämmelser. Det gäller även gasfyllda ballonger som släpps upp i större mängd. I vissa fall krävs tillstånd från Transportstyrelsen.

Källa: polismyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.