Gamla felmedicineras

Uppdaterad
Publicerad

65-åriga Ann Burman på Hellbergsgården är en av många som felmedicineras, säger Agneta Nordberg, professor på Karolinska Institutet. Vården av demenssjuka är ojämlik och bygger ofta på bristande kunskap.

SVT Mittnytt kommer att granska demensvården för yngre dementa i en serie inslag. Agneta Nordberg är professor i geriatrik och en av landets främsta experter på området.

Bristande kompetens

Hon poängterar behovet av aktiviteter för att vårda det friska hos unga dementa. Men hon konstaterar också att det förekommer rena felmedicineringar av demenssjuka. Psykofarmaka fungerar inte för demenssjuka och sätts enligt Agneta Nordberg in på tveksamma indikationer.

SVT granskar demensvården

– Dels kan det vara bristande kompetens hos förskrivande läkare men det kan också syfta till att få lugna, trötta patienter som kräver ett mindre personalengagemang, säger hon.

Felmedicinering

Agneta Nordberg är också kritisk till uppgifterna i reportaget om Ann Burman att hon förlorade sin alzheimermedicin i samband med att hon flyttade in på det kommunala äldreboendet. Det strider mot rekommendationer och praxis.

– Läkemedelsverkets rekommendationer och de nationella riktlinjerna för läkemedelsförskrivning är tydliga. Alzheimermedicin ska inte sättas ut och om det ändå görs ska den sättas in igen om patienten försämras. Det som gjorts i det här fallet strider mot rekommendationerna, säger Nordberg.

Oklart hur många

Yngre med demenssjukdom är en eftersatt grupp och bristerna är basala. Det finns ingen tillförlitlig statistik ens på hur många yngre som är sjuka. SVT begärde ut data från Socialstyrelsen och  fick svaret att det finns 4 600 som diagnostiserats sedan 2005. Men den siffran är alltför låg, säger Agneta Nordberg.

– Det rör sig om minst det dubbla. Det rör sig om över 10 000 sjuka och det är en siffra som är i ökar. Skälen till ökningen kan vara flera. Det kan röra sig om bättre diagnostik men också på allt högre krav i arbetslivet, förklarar Agneta Nordberg.

Över 10 000 drabbade

Hon anser att det krävs ett bättre omhändertagande av demenssjuka och att yngre med sjukdomen och deras anhöriga måste få mer uppmärksamhet i samhället. Det är en bortglömd grupp med stora mörkertal. Demens betraktas som en sjukdom som drabbar äldre men det är också en sjukdom som kan smyga sig på i tidig ålder.

I det material från Socialstyrelsen, som rör tidsperioden 2005 – 2012, och som SVT Mittnytt granskat har 20-åringar fått diagnosen demens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar demensvården

Mer i ämnet