Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spräng Sundis – Skjut Stockholm är titeln på konstverket. ”Ville ha med en titel som hade en koppling mellan Sundsvall och Stockholm” Foto: Shanker Prem

Gängkriget del av ny konstutställning i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen öppnade den nya utställningen ”Spräng Sundis – Skjut Stockholm” på Sundsvalls museum.

Konstnären David Molander fokuserar i utställningen på hur drogkrig och konflikter formar en stad.

Konstutställningen är en del av Sundsvall stads 400-års jubileum och David Molander har skapat den på uppdrag av Sundsvalls museum.

Utifrån gängkriget som florerat i Sundsvall och Stockholm under året  – har David Molander genom förundersökningar, pressfoton och hans egna fotografier – skildrat spåren av drogerna och våldet i Sundsvall.

Swishlistan i Sundsvall

– Jag tycker också att det är viktigt i ett jubileum att ta upp de här sidorna också som är mycket mer problematiska, säger David Molander på plats på vernissagen.

Höstens snackis med på ett hörn

Den lista med runt 100 namn på personer som swishat en 28-årig man som misstänks för narkotikaförsäljning i Sundsvall blev stans stora snackis under hösten.

Listan hittades på en mobil som beslagtogs under det stora polistillslaget i Sundsvall i januari, och när åtal väcktes började namnen på listan, som var en del av polisens förundersökning, att spridas på internet.

Flera personer som var med på listan fick sparken från sina jobb och den 28-årige mannen dömdes till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott.

Samtidigt riktades kritik mot att namnen spreds och mot att personerna på listan blev bestraffade av omgivningen utan att faktiskt vara dömda för narkotikaköp. I slutet av november började polisen i Sundsvall utreda ett antal misstänkta köpare på swishlistan.

Hör konstnären berätta om varför just swishlistan inte fick plats på ”Sundsvallstapeten” i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swishlistan i Sundsvall

Mer i ämnet