Eric Björkander, Carlos Gracia, David Batanero och Maic Sema jublar efter 2-0-målet mot IFK Göteborg. En vinst som innebar att den här säsongen blir den hittills främsta i Giffarnas 115-åriga historia. Foto: cmore

GIFs bästa säsong genom tiderna

Uppdaterad
Publicerad

I och med trepoängaren borta mot IFK Göteborg på fredagskvällen står det klart: GIF Sundsvall gör sin bästa säsong i klubbens historia.

Poängsnittet blir – oavsett avslutningen – det högsta GIF någonsin uppnått i allsvenskan.

– Det känns väldigt fint att vara Giffare nu, säger sportchefen Urban Hagblom till SVT.

Att GIF Sundsvall gör en strålande allsvensk säsong har väl undgått få.

Och redan nu med tre omgångar kvar före avslutningen är det definitivt klart att föreningen, grundad 1903, gör sitt allra bästa år i klubbens historia.

I och med fredagskvällens vinst mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi står Giffarna på 43 poäng på de hittills 27 spelade matcherna.

Stolt och glad

Det innebär att poängsnittet för årets säsong blir – minst – 1,43. Bäst någonsin.

– Men vi kommer inte att stanna där. Det kommer att bli fler poäng innan säsongen är slut, slår en stolt och glad Urban Hagblom fast när SVT Västernorrland når honom på telefon på lördagsmorgonen.

Kom femma 1988

Den säsong som många jämfört det här succéåret med är 1988, då Tomas Brolin med flera spelade in 23 poäng på 22 omgångar och sensationellt slutade femma. På den tiden rådde dock ett annat poängsystem där segrar bara gav två poäng mot dagens tre.

Räknar man om säsongen -88 efter dagens trepoängsystem skulle GIF ha skrapat ihop 31 poäng då. Det betyder ett poängsnitt per match på 1,41.

1,43 i snitt – minst

Redan nu är det alltså klart att snittet i år blir 1,43. Eller mer. Giffarna har Hammarby, AIK och Dalkurd kvar att möta innan säsongen summeras.

Femteplaceringen 1988 kanske GIF Sundsvall varken tangerar eller slår i år. Men det är svårt att jämföra säsonger placeringsmässigt när lagen och matcherna var färre då än i dag. Poängsnitt per match blir mer rättvisande förutsatt att man då förstås använder samma räknesats.

Aldrig vunnit så mycket

– Faktum är i vart fall att vi aldrig vunnit så många allsvenska matcher som i år, och aldrig haft ett så högt poängsnitt per match som i år alltså. Dessutom har vi aldrig haft en spelare som gjort så många allsvenska mål någon gång på en säsong (Linus Hallenius, 16 mål hittills och tvåa i skytteligan – reds anm). Det här är en historisk säsong på flera sätt, säger Urban Hagblom.

Hur känns det att vara Giffare nu?

– Det känns väldigt fint att vara Giffare nu. Det är ett härligt år vi upplever.

Kontinuitet

Vilken är hemligheten då? Många pratar om succén med de spanska spelarna och ledarna, men är det så enkelt?

– Nej. Det handlar också om kontinuitet, vi är trogna vår spelidé. Och att vi fått ut mycket hög kvalitet under säsongen hos både spelare och ledare. En mycket fin utdelning av ett långsiktigt och målmedvetet arbete.

”Vi tar fyra poäng till”

Ni stannar inte på 43 poäng säger du. Hur många blir det då?

– Vi har en del tuffa matcher kvar. Säg att vi når 47 poäng då när serien är slut.

Det skulle innebära ett poängsnitt på 1,57 per match.

– Ja, du ser. Vi är mycket stolta med det här året hittills. Men inte nöjda. Vi vill mer. Och säsongen är som sagt inte slut riktigt än.

GIF Sundsvall i allsvenskan

Klubben gjorde debut i fotbollsallsvenskan 1965, som första norrländska lag någonsin. Det illustrerade den legedariske sportprofilen Putte Kock genom att i ett klassiskt reportage ”öppna Norrlandsfönstret på vid gavel”.

18 säsonger har det blivit i fotbollens finrum, och redan tidigare i höstas stod det klart att det blir även en 19:e.

Andra framgångsrika allsvenska säsonger för Giffarna, förutom de ovan nämnda:

– 2002 då laget kom nia med 33 poäng på 26 matcher – ett poängsnitt per match på 1,27

– 2004 då GIF slutade sjua med 34 päng på de 26 omgångarna – ett snitt på 1,31 poäng per match.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.