Foto: Fredrik Israelsson

Gifter i marken vid populär konstpark

Uppdaterad
Publicerad

Herrgårdsparken i Köpmanholmen har blivit ett populärt utflyktsmål. I parken finns bland annat ett antal konstverk – men också miljögifter från tiden då området delvis var ett industriområde.
Frågan är om det är riskfritt att vistas i parken?

Konstparken i Köpmanholmen kom till 2014 och man har i restaureringen försökt återskapa den park som fanns när familjen Hedberg verkade i Köpmanholmen under 1900-talets första hälft.

För att ge besökarna en extra upplevelse har ett antal konstverk placerats ut i parken som blivit ett populärt utflyktsmål med omkring 15 tusen besökare under 2019.

Höga halter av dioxin

Samtidigt ligger området delvis på gammal industrimark och man har upptäckt miljögifter, bland annat höga halter av dioxin vid en populär grillplats. Gifterna kommer från industriepoken då det fanns ett sågverk i anslutning till Herrgårdsparken.

Grillplats stängdes

Grillplatsen stängdes sommaren 2019 och Örnsköldsviks kommun varnar för gifterna på sin hemsida. Enligt länsstyrelsen finns det risk för exponering av gifterna i de förorenade delarna av området och risken för människor och djur bedöms som måttlig.

Samtidigt anser inte ansvarig chef att det är farligt att besöka konstparken.

– Det är min uppfattning att det är riskfritt att vistas i Herrgårdsparken, säger Katarina Larsson som är enhetschef på Örnsköldsviks kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dumpade gifttunnor

Mer i ämnet