Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se det urspårade loket i Ånge Foto: Magnus EdlundVisa alla (3)
Visa alla (3)

Godståg spårade ur i Ånge – lok riskerar att välta

Uppdaterad
Publicerad

Loket till ett timmertåg spårade ur på en viadukt i Ånge under fredagen och riskerade att välta ner på hus. Området spärrades av och tågtrafiken på spåret bredvid stängdes, eftersom tåget riskerade att rasa ner på de kringliggande bostadshusen om loket välte.

Ett ögonvittne i Ånge säger till SVT Nyheter att loket såg ut att ha kört av spåret helt.

– Det står olyckligt till och vi väntar på bärgare som ska komma och säkra loket, sade Beisi Sundin, vid Trafikverkets pressjour, tidigare till SVT Nyheter.

Enligt Trafikverket inträffade händelsen omkring 17-tiden. Trafiken på riksväg 83 stoppades, då godsvagnar kunde rasa ner på vägen.

– Vibrationerna från trafiken riskerar att göra så att loket välter. Nu är målet att säkra platsen runt omkring, sedan kan vi släppa på trafiken igen, säger Beisi Sundin.

Faran över

Vid 19-tiden blåstes faran över när loket kopplats bort. Ingen ska ha skadats i olyckan, rapporterar TT.

Vad ligger bakom urspårningen?

– Det vet vi inte. Jag har ingen förklaring just nu, men vi kommer att undersöka det väldigt nog i efterhand, säger Beisi Sundin.

Flera persontåg kommer att försenas av urspårningen. Enligt SJ:s hemsida vid 19.20-tiden är beskedet att det är stopp i tågtrafiken förbi Ånge. Det finns ingen prognos för när trafiken kan återupptas. Resenärer uppmanas att hålla sig uppdaterade om ny information.

Faran över

SVT:s reporter Bengterik Busk är på plats i Ånge. Han berättar att tåget verkar ha kört på ett stickspår och kört för långt.

Till SVT på plats säger räddningsledare Fredrik Lindkvist att faran är över vad gäller tåget och faran för att vagnar eller lok skulle välta.

– Man har kopplat loss vagnarna på viadukten, vi var rädd för en dominoeffekt men nu är det stabiliserat. Nu håller man på runt loket för att lyfta tillbaka det på spåret, säger Fredrik Lindkvist, Räddningstjänsten Medelpad, vid 21-tiden på fredag kväll.

Godstågets lok har kört av spåret, och stod farligt nära att välta åt sidan där det finns byggnader. Foto: Bengterik Busk, SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Godståg spårade ur i Ånge

Mer i ämnet