Precis där spåret slutade står loket som också drog med sig kontaktledningen Foto: SVT Ylva Holmgren

Olyckståget bärgas i natt

Uppdaterad
Publicerad

Kontaktledningarna är lagade. Lyftkranen står på plats och allt är klart inför det stora lyftet i Ånge. I natt kommer det att ske.

Ånge präglas fortfarande av fredagens tågurspårning. Loket och timmervagnarna står kvar i samhället, men det mesta är nu förberett för att få bort tåget.

Tidsplanerna har justerats och nu säger Trafilkverket att det 76 ton tunga loket ska lyftas tillbaka på rälsen under natten mot måndagen.

– Väganslutningarna är klara och lyftkranen är riggad men för att orsaka minst störningar på tågtrafiken är planen att utnyttja natten för själva lyftet, säger Beisi Sundin vid Trafikverket.

Såväl Trafikverket som Green Cargo har startat interna utredningar av olyckan och dess orsaker. Till veckan kommer det sannolikt också besked om Statens Haverikommission kommer att undersöka händelsen som i sitt inledningsskede ledde till att hus i centrala Ånge fick evakueras.

Enligt Green Cargo till SR Västernorrland ska lokets radiostyrning ha varit aktiverad när olyckan skedde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Godståg spårade ur i Ånge

Mer i ämnet