Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En annan taxichaufför hade tidigare larmat om att mannen i Timrå ägde vapen – hör kammaråklagaren Malin Löfgren berätta mer i klippet. Foto: Privat/SVT

Avkapat hagelgevär hittades hos taximannen månader innan dramat i Timrå – inget hände

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan grep polisen en beväpnad man som färdades i en taxi. Mannen misstänks för grovt vapenbrott.

Nu visar det sig att samma person misstänks ha gjort sig skyldig till ett liknande brott i juni i år – vilket åklagaren upptäckte först i samband med gripandet i förra veckan.

Den dramatiska händelsen inträffade i förra veckan när mannen var på väg i taxi från Kramfors till psykiatrivården i Sundsvall. Mannen viftade med ett hagelgevär och hade även en kniv med sig i bilen.

Tidigare misstänkt

Genom rådigt agerande av taxichauffören och taxibolagets växel kunde polisen gripa mannen. Nu visar det sig att mannen är misstänkt för ett tidigare fall av grovt vapenbrott som åklagaren inte kände till.

– Normalt sett brukar grova brott redovisas till åklagare, säger kammaråklagare Malin Löfgren.

”Inte gjort fel”

Polisen i Kramfors gjorde en husrannsakan hos mannen och beslagtog även då ett avkapat hagelgevär, men då mannen inte var hemma vid tillfället blev han inte heller frihetsberövad. Erik Bylund, gruppchef vid polisen i Kramfors, anser inte att ärendet hamnat mellan stolarna.

– Vi har inte gjort något fel, säger han.

Erik Bylund menar att polisen jobbat med ärendet och gjort utredningsåtgärder men medger att det tagit tid.

Lägre prioritet

Anledningen till att ärendet dragit ut på tiden är enligt Erik Bylund att det varit semestertider, att vapenanalyser i det rådande läget tar tid och att ärenden utan någon frihetsberövad har lägre prioritet. Han menar också att det inte är givet att mannen skulle ha frihetsberövats i det första läget.

Hör åklagaren Malin Löfgren berätta mer om beslaget av vapen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.