Elever från NTI och Räddningsgymnasium fick ringa ISS på torsdagen. Frågorna var väl förberedda

Gymnasieelever ringde rymden

Uppdaterad
Publicerad

Rymden kom litet närmare länet idag när elever från Sandö räddningsgymnasium och Nordens Teknikerinstitut, NTI, ringde till den internationella rymdstationen ISS.

18 frågor hann eleverna ställa under samtalet som pågick i exakt elva minuter. Kontakten på jorden sköttes via amatörradio. Det är Sveriges sändareamatörer SSA som samordnar projektet som för eleverna är så mycket mer bara ett rymdsamtal.

Inspirera

– Vi gör det här för att inspirera om betydelsen av rymdforskningen. Vad det är för forskning som bedrivs på den internationella rymdstationen och varför vi ska vara med och betala, berättar Jon Ellrose som är rektor NTI Gymnasiet.

För eleverna kan denna inspiration leda hur långt som helst. Felicia Sandin har egentligen redan gått ut sin utbildning på räddningsgymnasiet men var närvarande idag vid telefonsamtalet och fick svar på sin fråga om varför man vill bli astronaut:

”Nu är allt är möjligt”

– Det är ju så otroligt häftigt att få se jorden ur ett annat perspektiv så vem skulle inte vilja åka dit. Jag fick svar på min fråga och efter att få göra det här känns det nästan som att allting är möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.