Psykologen Klara Edlund, t h, gjorde ingen utredning av tränaren. Hör Pia Josephson från Gymnastikförbundet ge sin förklaring i klippet. Foto: Pressbild/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Psykologen: ”Jag har inte genomfört någon sådan utredning”

Uppdaterad
Publicerad

Gymnastiktränaren stängdes av efter anklagelser om kränkningar av barn och det var psykologens intervjuer med barnen som blev avgörande. Men nu slår psykologen tillbaka. Det var aldrig hennes uppdrag att granska tränarens lämplighet, uppger hon för SVT.

Uppsalapsykologen Klara Edlund som enligt tidigare uppgifter från Gymnastikförbundet skulle ha kommit fram till att den utpekade tränaren var olämplig, uppger nu att hon aldrig haft ett sådant utredningsuppdrag.

– Det verkar för mig som om man fattat beslut om avstängning av en tränare och uteslutning av en förening baserat på mitt arbete, något som inte är i enlighet med det uppdrag jag haft, skriver hon i mail till SVT.

Anklagelser om kränkningar

I en serie reportage har SVT Västernorrland granskat de omständigheter som ledde till att en elittränare i rytmisk gymnastik kom att stängas av. Hon anklagades för att ha kränkt barn, orsakat ätstörningar och i ett fall även självmordstankar.

Beskyllningarna mot tränaren kom från hennes gamla klubb, Örnsköldsviks Gymnastikklubb, men först i samband med att hon lämnade klubben för att bli tränare i den nystartade konkurrentklubben Höga Kusten Gymnastikklubb.

I första skedet utreddes uppgifterna om kränkningar aldrig eftersom händelserna skulle vara preskriberade, men sedan konflikten kring tränaren eskalerat tog Gymnastikförbundet initiativ till en internutredning som förra året ledde till att tränaren stängdes av.

Samtal men ingen utredning

Då uppgav Gymnastikförbundet att utredningen gjorts av psykologen Klara Edlund, som ingår i förbundets medicinska team. Men hon vill inte idag kännas vid något sådant utredningsuppdrag. Hon uppger för SVT att hon fick ett uppdrag av Gymnastikförbundets dåvarande generalsekreterare Johan Fyrberg att göra psykologbedömningar av de barn som haft tränaren, och om de skulle vara i behov av stöd från sjukvården.

– Jag har alltså inte blivit anlitad av Gymnastikförbundet för att utföra en utredning. Jag har verkat som legitimerad psykolog inom ramen för mitt uppdrag och i det här fallet inte som utredare, uppger Edlund.

Felaktiga uppgifter

Ändå väljer Gymnastikförbundet att stänga av tränaren utifrån Klara Edlunds arbete. I ett pressmeddelande i februari 2019 meddelar förbundet att ”Utredning visar att tränare är olämplig” och att den legitimerade psykologen skulle ha varit tydlig med att tränaren inte kan bedömas lämplig att träna barn och unga.

Någon sådan utredning har alltså inte hon utfört, uppger Klara Edlund idag.

Pressmeddelandet ändrat

Det visar sig också att Gymnastikförbundet nyligen ändrat det ursprungliga pressmeddelandet om tränaren och att det nu heter att ”Gymnastikförbundet bedömer tränare som olämplig”. Det heter också att psykologen skulle ha gjort ett förstudie till en planerad utredning som aldrig blev av, men att förbundets uppfattning om att tränaren är olämplig står fast.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gymnastikkonflikten i Örnsköldsvik

Mer i ämnet