Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Thilde Berggren tvingas åka till Umeå för att träna efter att ÖGK nekat henne. Se konversationen mellan Thildes föräldrar och styrelsen i klippet ovan. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Thilde nekades träna med Örnsköldsviks gymnastikklubb

Uppdaterad
Publicerad

Thilde Berggren ville träna artistisk gymnastik med Örnsköldsviks gymnastikklubb, men fick enligt hennes pappa nej eftersom han sitter i styrelsen för Höga kusten gymnastikklubb.

Sommaren 2019 höll Örnsköldsviks gymnastikklubb sommarskola för barn som ville prova på några av de gymnastikgrenar som klubben erbjuder. Thilde, som sedan länge tränat rytmisk gymnastik med först ÖGK och senare Höga kusten, var med på sommarskolan och ville gärna fortsätta träna artistisk gymnastik till hösten.

– Thilde är väldigt intresserad av gymnastik och ville prova på något nytt och eftersom hon tyckte att det var roligt att träna artistisk gymnastik på sommarlägret så ville hon fortsätta. Vi hörde oss för med ÖGK men vi blev stoppade, säger hennes pappa Bengt Berggren.

Flera månaders förhalande

Mamma Lena fyllde i en intresseanmälan i slutet av juni efter att hon varit i kontakt med en styrelsemedlem i Örnsköldsviks gymnastikklubb. Sedan inleddes en lång konversation mellan Lena och styrelsemedlemmen. Ett första besked var att familjen skulle avvakta tills det blev klart med träningstider och grupper. Först då kunde svar ges om Thilde fick plats.

Skulle träffa styrelseordföranden

Men så i början av augusti lade sig ÖGK's styrelseordförande Liselotte Pettersson i konversationen. Nu skulle plötsligt Thildes föräldrar först vara tvungna att träffa Liselotte och en annan styrelsemedlem. Det beskedet ändrades snabbt till att Lena skulle kontaktas av förbundet eller nätverket Barnidrott. Men när Lena kontrollerar med gymnastikförbundet får hon beskedet att det inte stämmer.

– Det är ett rent fiasko från ÖGK. De gör ju bort sig så hemskt. Man blir ju chockad när de håller på så där. Det hade väl varit bättre om vi hade kunnat samarbeta, båda föreningar här i Örnsköldsvik. Men det går ju bara inte, konstaterar Bengt.

Tiden går – nya bud

Det går en månad och i början av september vänder sig Lena ännu en gång till den styrelsemedlem i ÖGK som hon varit i kontakt med. Beskedet nu är att ÖGK's styrelse ska ha ett möte i frågan och att de ska återkomma med svar. Men inte heller nu får de annat svar än att mötet skjutits upp och att ÖGK väntar på svar från gymnastikförbundet.

– Det är ju bedrövligt alltså. Det hade de ju kunnat ge besked om direkt tycker jag men de skulle ha möte efter möte för att kolla upp om Thilde kunde få vara med.

Helt tyst i två månader

I november hör Lena av sig till styrelsemedlemmen en sista gång. Nu får hon reda på  att hon ska ha fått besked av en adjungerad styrelsemedlem i ÖGK som är kontaktperson i frågan. Den sjunde november får Thildes mamma sedan reda på av ÖGK's kontaktperson att Thilde inte var välkommen att börja träna med ÖGK. Anledningen var att Bengt sitter i HKGK's styrelse och att han var en av dem som överklagat gymnastikförbundets uteslutning av HKGK till riksidrottsnämnden. Mer om den överklagan går att läsa om här.

– Jag hade inte sagt något om ÖGK's ordförande ringt och sagt att det inte var lämpligt att hon skulle få vara med. Men när hon lejer bort det till andra, alltså det är så fegt gjort. Det är det som retar mig mest.

Tränar i Umeå

När Thilde inte tilläts att träna med ÖGK vände sig familjen istället till en gymnastikförening i Umeå. Varje tisdag och torsdag reser hon med tåg för att träna trots sena kvällar.

– Det tog inte en vecka ens innan hon hade svar på att hon var hjärtligt välkommen och hon trivs jättebra där uppe.

Ännu en flicka som är medlem i höga kusten gymnastikklubb har nekats att träna med ÖGK av samma anledning som Thilde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gymnastikkonflikten i Örnsköldsvik

Mer i ämnet