Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gymnastiktränare vill ha 15 000 i skadestånd av gymnasten. Foto: SVT

Rättegång om förtal mot gymnastiktränare i Örnsköldsvik – kräver 15 000 i skadestånd

Publicerad

En elitgymnast i Örnsköldsvik stäms för förtal av sin tidigare tränare. Enligt stämningsansökan har gymnasten hängt ut tränaren på sitt instagramkonto och där påstått att tränaren bland annat trakasserat barn i Örnsköldsviks gymnastikklubb sexuellt.

För två år sedan, i april 2021, publicerade Örnsköldsviks Allehanda en artikel där Höga kusten gymnastikklubb och dess tränare bötfällts av Svenska gymnastikförbundet. Det passade en gymnast på att publicera på sociala medier – men med ett tillägg som tränaren anser är förtal.

Anklagad för sexuella trakasserier

Det är tränarens tidigare adept, en framgångsrik gymnast från Örnsköldsvik, som valt att publicera artikeln i form av skärmdumpar på sitt instagramkonto med tillägget att tidningen glömde skriva att tränaren ”bedöms olämplig efter att flera barn/ungdomar/vuxna vittnat om sexuella trakasserier samt psykiska, fysiska och emotionella övergrepp.”

Gymnastikkonflikten i Örnsköldsvik

Spred tränarens identitet

Då tränarens namn och bild finns med i artikeln anser tränaren att det handlar om förtal och har därför valt att förtalsanmäla gymnasten.

Tränaren menar att gymnastens publicering fick spridning i Örnsköldsvik och andra delar av Sverige. Tränaren yrkar på skadestånd från gymnasten på 15 000 kronor för kränkningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gymnastikkonflikten i Örnsköldsvik

Mer i ämnet