Djup konflikt skakar gymnastikidrotten i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

När den framgångsrika gymnastiktränaren gick över till konkurrentföreningen kom anklagelserna om kränkningar och hårda träningsmetoder från hennes gamla klubb. Hon stängdes av och fortfarande efter fem år pågår konflikten som skakar gymnastikidrotten i Örnsköldsvik.

I centrum av den här historien står en elittränare och två gymnastikklubbar med två helt olika bilder av tränaren.

Anonyma anklagelser

Örnsköldsviks gymnastikklubb berättar historien om en elittränare som med hårda träningsmetoder kränkt barn och drivit dem till ätstörningar, och i ett fall till självmordstankar.

Gymnastikkonflikten i Örnsköldsvik

För Höga Kusten Gymnastikklubb handlar det om en omtyckt tränare som inte haft chansen att försvara sig mot anonyma anklagelser.

Anställd som elittränare

Anklagelserna mot tränaren kom först efter hon lämnat sin gamla klubb för att träna ungdomar i den nystartade konkurrentföreningen Höga Kusten Gymnastikklubb. Hon polisanmäldes men utredningarna lades ner och själv har hon förnekat anklagelserna. Hon hade rekryterats som elittränare.

– Jag hade kravet på mig att åstadkomma resultat och det kräver disciplin och mycket träningstid från gymnasternas sida, berättar hon.

Hemlig internutredning

Men hennes gamla klubb drev ärendet vidare till Gymnastikförbundet som efter många turer satte igång en internutredning. Utredningen baserades på barns berättelser och ledde till att tränaren stämplades som olämplig. Hon stoppades också från förbundsuppdrag och förbundsutbildningar.

SVT har försökt ta del av utredningen, men den är hemlig. Inte heller den utpekade tränaren har fått läsa utredningen.

Tränaren fick i praktiken ett yrkesförbund, samtidigt som förbundet rekommenderade hennes nya klubb, Höga Kusten Gymnastikklubb, att göra sig av med henne. Klubben vägrade och menar att bråket egentligen handlar om ett försök från hennes gamla klubb, Örnsköldsviks Gymnastikklubb, att misskreditera en konkurrentförening.

Uteslutningen ogiltig

I höstas uteslöts Höga Kusten Gymnastikklubb ur Gymnastikförbundet då de vägrat göra sig av med tränaren. Uteslutningen överklagades till Riksidrottsnämnden – idrottens högsta domstol – som förklarade uteslutningen ogiltig. För tränarens del stod beslutet om avstängning fast.

Tränarens juridiska ombud, Kristina Svedberg menar att tränaren hamnat i ett moment 22.

– Och för tränaren får det oerhörda konsekvenser. Hon har förlorat sitt anseende och möjligheten att verka som tränare på oklara grunder, säger hon.

Ny anmälan mot tränaren

Tränaren fortsätter att träna barn och unga i Höga Kusten Gymnastikklubb vilket återigen anmälts av hennes gamla klubb, senast nu i januari.

– Jag som liksom alla andra som varit utsatt för den här tränaren vill att hon aldrig skall verka bland barn igen. Hon är inte lämplig, säger Liselott Pettersson, ordförande i Örnsköldsviks Gymnastikklubb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gymnastikkonflikten i Örnsköldsvik

Mer i ämnet