Lennart Engelbrektsson i ÖGKs styrelse bekräftar att han rådde föräldrarna att hålla sitt barn borta från ÖGK. Foto: SVT

Medlaren: ”Jag rådde föräldrarna att hålla barnet borta från konflikten”

Uppdaterad
Publicerad

En konflikt mellan vuxna får inte leda till att barn stängs ute. Det uppger Gymnastikförbundet med anledning av de senaste uppgifterna om gymnastikbråket i Örnsköldsvik. Ändå fick föräldrar rådet att hålla sina barn borta.

Pappan till Thilde Berggren berättar för SVT att hans uppfattning är att hans dotter stängdes ute från Örnsköldsviks Gymnastikklubb för att han var styrelseledamot i Höga Kusten Gymnastikklubb.

Djup konflikt

Lennart Engelbrektsson i ÖGKs styrelse bekräftar för SVT att han hade ett samtal med flickans föräldrar.

– Jag hade ett samtal med föräldrarna och gav dem rådet att hålla sitt barn borta från den konflikt som råder mellan de båda klubbarna. Jag är rädd att flickan hamnat i en dålig situation, säger han till SVT.

Enligt Gymnastikförbundet är öppenhetsprincipen en viktig värdering i svenk idrott. Alla ska vara välkomna, men i Örnsköldsvik har gymnastikbråket mellan Örnsköldsviks Gymnastikklubb och Höga Kusten gymnastikklubb satt öppenheten på prov.

Förbunder kräver öppenhet

I oktober fick Gymnastikförbundet information om att barn som ville bli en del av Örnsköldsviks Gymnastikklubb mötte motstånd, vilket ledde till ett beslut om att alla barn skulle vara välkomna oaktat historik. Efter flera kontakter mellan förbundet och ÖGK utsågs en adjungerad ledamot i ÖGKs styrelse att sköta detta. Det uppger förbundets Pia Josephsson för SVT. En förutsättning från förbundets sida var att denne inte skulle vara indragen i konflikten sedan tidigare.

Debattforumet Barnidrott

Specialuppdraget gick till Lennart Engelbrektsson i Lidköping, som driver debattforumet ”Barnidrott” på nätet, och han bekräftar nu för SVT att han rådde föräldrarna att hålla sitt barn borta från ÖGK. Han säger till SVT att han gjorde bedömningen att det var bättre om föräldrarna kunde hitta en annan klubb för flickan än att engagera sig i, än i en klubb där det finns en konflikt.

– Jag har varit engagerad inom svensk gymnastik i många år och mitt perspektiv är alltid barnens bästa. Så även i det här fallet, säger han till SVT.

Inga svar från ÖGK

Lennart Engelbrektsson är kritisk till SVTs granskning av gymnastikbråket i Örnsköldsvik.

I ett mail till SVT uppger ÖGKs ordförande Liselott Pettersson att det finns köer till klubbens aktivieteter och man inte kunnat göra något undantag för den aktuella flickan. Tränaren Jennifer Pettersson utsågs att träffa de barn som ville återvända, men enligt Liselotte Pettersson var det inget barn som trädde fram.

Hon säger också att man tog upp frågan om den återvändande flickan med Gymnastikförbundet eftersom klubben anser att flickans föräldrar aktivt skadat ÖGK.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gymnastikkonflikten i Örnsköldsvik

Mer i ämnet