Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gymnastikförbundet: ”Föreningarna måste sluta leta fel hos varandra” Foto: SVT/Pressbild

Gymnastikförbundet: ”Föreningarna måste sluta leta fel hos varandra”

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste fem åren har gymnastikkonflikten i Örnsköldsvik blivit allt djupare. Gymnastikförbundet vill nu att det de inblandade ”uppträder vuxet” och försöker nå en lösning.

Konflikten inom gymnastikidrotten i Örnsköldsvik handlar till det yttre om en tränare som uppfattas helt olika av stans båda gymnastikföreningar. Örnsköldsviks Gymnastikklubb har anmält och medverkat till att tränaren stängts av för att ha kränkt barn i den egna klubben medan den andra föreningen, Höga Kusten Gymnastikklubb, tagit tränaren i försvar.

Långvarig och djup konflikt

Tonläget har varit högt och kulminerade förra hösten när Höga Kusten Gymnastikklubb uteslöts ur Gymnastikförbundet. Orsaken var att klubben fortsatt att engagera tränaren att träna barn och unga i klubben. Uteslutningen hävdes senare av Riksidrottsnämnden.

Bråket har pågått sedan 2016 utan att Gymnastikförbundet trots medlingsförsök förmått de båda föreningarna att närma sig varandra.

Gymnastikförbundets Pia Josephson är inte nöjd med hur hennes eget förbund hanterat situationen i Örnsköldsvik.

– Nej det kan jag inte säga. Vi har fortfarande unga som känner att vuxenvärlden svikit dem. Vi har vuxna som bråkar och som letar fel hos varandra. De ser inte till barnens bästa och det måste få en lösning. Alla parter måste bidra och hitta en väg framåt, säger hon.

Ingen lösning i sikte

Vad kommer du att göra för att det ska ske?

– Jag kan inte säga det konkret och jag måste ärligt säga att jag lagt ner många timmar på att tänka ut en lösning utan att ha lyckats, men vi måste komma framåt i den här frågan. Vi har unga som mått dåligt, vi har en tränare som inte kommer vidare och vi har två föreningar som träter. Hur vi kommer vidare vet jag inte men vi måste komma vidare, säger Josephson.

– Jag tror att de båda föreningarna kan verka sida vid sida i Örnsköldsvik men då måste alla ta sitt ansvar för att nå en lösning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gymnastikkonflikten i Örnsköldsvik

Mer i ämnet