Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommunen har försökt få de båda gymnastikföreningarna att prata med varandra utan att lyckas. Foto: Thomas sundberg/SVT

Örnsköldsviks kommun: ”Konflikten drabbar barn- och ungdomsgymnastiken”

Publicerad

För två år sedan lämnade Gymnastikförbundet in en orosanmälan till Örnsköldsviks kommun. Anledningen var att Örnsköldsviks gymnastikklubb inte hörsammat förbundets krav på professionell hjälp till gymnaster som uttryckt självmordstankar.

Den orosanmälan som Gymnastikförbundet lämnade in hamnade hos kultur- och fritidsförvaltningen. Förvaltningen valde att, tillsammans med socialtjänsten och skolhälsan, försöka stötta Örnsköldsviks gymnastikklubb och Höga kusten gymnastikklubb i vad som visat sig vara en konflikt mellan föreningarna.

– Ja, jag kan väl säga att vi kanske har gjort mer än vad vi är ålagda att göra utifrån hur vi jobbar inom kommunen. Men vi har gjort det med en välvilja, att vi gärna vill att det ska fungera och bli bra för barn och unga, säger Anette Eikelboom Sällström som är enhetschef på fritidsenheten.

Ingen vilja att lösa konflikten

Men mer än två års uppmaningar om att föreningarna måste sätta sig ner och reda ut konflikten har varit fruktlösa. Mötesanteckningar visar att Höga kusten ställt sig positiva till att träffa den andra föreningen medan motparten har försökt få kommunen att stänga av Höga kustens tränare från kommunens lokaler och anläggningar.

– Det har väl varit svårast i det här för oss. Att det kan ha kommit krav på att vi borde agera eller göra saker på ett visst sätt. Men det är jättesvårt att göra utifrån kommunallag och annat. Vi är ingen polisiär verksamhet eller kan döma ut ett straff. Det har verkligen varit en utmaning i det här.

Hämmar utveckling

Bristen på framsteg i konflikten drabbar i slutändan barnen som vill träna gymnastik och gymnastikens utveckling generellt i Örnsköldsvik.

– Det är svårt att prata utveckling av gymnastiken generellt om vi inte kan diskutera tillsammans med de föreningar som finns inom området. Det kan handla om praktiska saker som träningstider och var man tränar. Men det handlar också om hur barn uppfattar relationen mellan föräldrarna. När vuxna inte kommer överens så påverkar ju det dem, som i alla andra sammanhang.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gymnastikkonflikten i Örnsköldsvik

Mer i ämnet